Окупантам, ймовірно, не вдалося вкрасти скіфське золото з мелітопольського музею

Скіфське золото, яке датується  IV сторіччям до нашої ери, яке зберігалось в краєзнавчому музеї Мелітополя, ймовірно, досі знаходиться в місті. 

За словами директора департаменту культури та інформаціїної політики ЗОВА Владислава Мороко, інформація про те, що окупанти знайшли колекцію «скіфського золота», яку на початку війни заховали співробітники музею, з’явилась в квітні. Як сказав тоді міський голова Мелітополя Іван Федоров, «орки добрались до нашого скіфського золота»

Потім була інформація про те, що колекцію вивозять до Криму, а також про те, що окупанти викликали експерта, аби оцінити колекцію.

— Будь-які дії людей, які не є представниками даного комунального закладу, а це є представники російської окупаційної влади, це є вже крадіжка. Тому, що насправді це майно українського народу, це не їх майно. Вони його чіпати не мають, відповідно ми можемо кваліфікувати як крадіжка, сам факт того, що вони його знайшли, – заявив Мороко.
Він також додав, що після того як інформація про викрадення набула розголосу, почали ширитися сумніви з приводу того, справжня колекція захопилена окупантами, чи то копія.

— Тоді вони самі намагалися довести автентичність золота. Вони показали, що колекція ще знаходиться в Мелітополі. Вони почали викликати експертів. Маю надію, що колекція залишиться в Мелітополі, – сказав Мороко.

Нагадаємо, в травні Запорізька прокуратура відкрила кримінальне провадження у справі викрадення скіфського золота військовими Російської Федерації.

Джерело