Міністр часів Януковича став радником мелітопольського гауляйтера

Колишній міністр освіти і науки України уряду Азарова Дмитро Табачник став радником колаборанта, «очільника» окупаційної адміністрації частини Запорізької області Євгена Балицького.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

«В окупаційному уряді ТОТ Запорізької області поповнення. У гауляйтера балицького новий “совєтнік”, — написав Федоров. — Компанію пікаперу і учаснику секс-скандалу толмачову, який вчить балицького проводити псевдовибори, тепер складає одіозний міністр уряду януковича дмитро табачник».

Федоров висловив сумніви, що Табачник справді щось радить, і зазначив, що основне завдання ексміністра, якого в Україні підозрюють у державній зраді, — доповідати «кураторам з ФСБ» про дії Балицького.

«А щоб ефективніше контролювати захоплену територію, табачник  балотується в депутати від путінської «єдиної росії»», — додав Федоров.

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року за матеріалами СБУ Табачнику було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

За даними слідства, він брав активну участь в організації псевдореферендумів у захоплених районах Херсонської та Запорізької областей. Для цього особисто консультував місцевих гауляйтерів і готував проєкт доповідної записки на заступника голови уряду РФ щодо забезпечення озброєної охорони «виборчих дільниць».

У січні 2023 Вінницький міський суд наклав арешт на майно Табачника. У лютому 2023 року Зеленський позбавив українського громадянства низку держслужбовців часів Януковича, зокрема й Табачника.

Довідка. Дмитро Табачник був віцепрем’єр-міністром України у 2002-2003 рока і 2006-2007 роках, а також міністром освіти й науки у 2010-2014 роках. 19 червня 2015 року Дмитро Табачник був оголошений в розшук. 9 вересня 2015 року було відкрито кримінальне провадження проти Табачника за фактом заволодіння державним майном в особливо великих розмірах.