В запорізьких селах почали працювати мобільні медичні команди

Гуманітарний проєкт, що впровадила ГО «Академія Сімейної Медицини України» за сприяння бюро ВООЗ в Україні тепер і в Запорізькій області. Лікарі розпочали свою роботу в Широківській ОТГ, що складається з 35 населених пунктів. Більше 1500 місцевих жителів нині проживають на цій території та потребують первинної медичної допомоги.

«За час російського вторгнення, Широківська громада стала прихистком для майже 6000 людей, які залишили свої домівки на Сході та Півдні. Ми  годували, лікували та одягали всіх тих, хто тікав від ракет та окупації. Але і сьогодні вони потребують регулярної медичної підтримки»,розповідає Ірина Шкабарня, директорка КНП «Клініка «Сімейний лікар».

Слід зазначити, що ситуація на Запоріжжі нелегка, оскільки місцеві жителі також втратили соціальні блага: чимало з них залишилось без роботи, значно погіршилося транспортне сполучення з обласним центром. 

Долучилась до проєкту і  Пологівська ОТГ Запорізької області. Сотні родин вимушено покидали свої домівки та тікали від бойових дій, що точилися в громадах. Через втрачений зв’язок із сімейними лікарями, більшості переселенцям стало тяжче, а подекуди неможливо отримати кваліфіковану первинну медичну допомогу.  

«За час війни, через постійні стреси,  у багатьох людей загострились хронічні захворювання, особливо  у літніх людей. Постійного медичного обстеження та підтримки потребують люди з обмеженими можливостями та соціальною групою ризику. Ба більше, в таких умовах населення є вразливим до багатьох хвороб, серед яких бронхіальна астма, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, депресії»,говорить Анна Дуб, головна лікарка КП Пологівський ЦПМСД.  

Лікарка розповідає, що під час виїздів в Пологівський район, мобільні бригади не тільки надають рекомендації, а й проводять комплекс діагностично-лікувальних послуг та забезпечують медичними препаратами в разі потреби. Оскільки повноцінного доступу до аптек та лікарень у мешканців громади немає, отримати лікарки може кожен житель Пологівського району  у сімейного лікаря, незалежно від того, чи в пацієнта підписана декларація з ним. Проєкт відбувається з ініціативи АСМУ за підтримки бюро ВООЗ в Україні.