США вимагають від російських окупантів прибрати зброю з Запорізької АЕС

Американська ядерна спільнота (ANS) закликала Росію негайно прибрати ракетні установки та іншу зброю з території Запорізької атомної електростанції. Про це йдеться в офіційній заяві організації.

— Збройні сили Росії повинні негайно вивести свою зброю з місця та прилеглої території, – йдеться в заяві.

Зазначається, що поведінка РФ на ЗАЕС порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє як напади на АЕС, так і використання цих об’єктів як живого щита, щоб уникнути ворожих атак або репресій.

В ANS вимагають надати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) негайний, повний та відкритий доступ до Запорізької АЕС та персоналу станції. Нагадаємо, Запорізьку АЕС із 4 березня контролюють російські загарбники.

Також під окупантами знаходиться місто-супутник АЕС – Енергодар. Під час захоплення станції окупанти відключили онлайн-моніторинг, щоб приховати свої дії від МАГАТЕ. У ніч проти 4 березня російські влаштували стрілянину на майданчику Запорізької АЕС, що призвело до пожежі.
Крім того, АЕС знаходиться під постійною загрозою ракетного удару, існує реальна загроза пошкодження енергопостачання в умовах бойових дій, що тривають в Україні.