В «Енергоатомі» вважають, що гендиректор МАГАТЕ намагається легалізувати окупантів в Енергодарі

В «Енергоатомі» обурені заявою гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі від 6 червня про те, що Україна нібито запросила його відвідати Запорізьку АЕС. Гроссі звинувачують в брехні, адже об’єкти наразі контролюють російські окупанти, тому запросити його українська влада не могла.

«Ми маємо найбільшу у Європі атомну електростанцію, від’єднану від системи передачі даних про стан ядерних матеріалів, тому ми їдемо до Запоріжжя. На запрошення України», — сказав гендиректор МАГАТЕ.

За його словами, український уряд тиждень тому закликав його очолити місію на ЗАЕС, тож зараз організація працює над механізмом, який дозволив би направити таку місію. Гроссі також заявив про тиск на українських працівників станції та збій із постачанням запчастин на АЕС.

В «Енергоатомі», який є оператором Запорізької атомної електростанції, заявили, що Гроссі бреше, бо українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС, а навіть уже відмовляла йому в такому візиті.  Зазначається, що відвідати станцію буде можливо лише після того, як вона повернеться під контроль України.

«Це повідомлення від очільника МАГАТЕ ми розглядаємо як чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів і, власне, схвалити всі їхні дії», — йдеться у заяві «Енергоатому».

Втрата зв’язку Запорізької АЕС із МАГАТЕ спричинена діями росіян, які вимкнули в Енергодарі український мобільний оператор Vodafone, з яким у МАГАТЕ контракт на передавання даних. Усі точки збору цих даних і сервери, які були під контролем агентства, закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли Vodafone запрацює знов.

«Дуже схоже на те, що саме російська сторона за попередньою згодою з МАГАТЕ подбала про те, щоб Агентство «втратило контроль», не маючи доступу до зазначеної інформації, а отже, гендиректор МАГАТЕ мав би привід приїхати на станцію», — зазначають у підприємстві.