Весь час у підвалах, вночі, під вогнем, або як живуть жителі Оріхова

Місто Оріхів Пологівського району постійно перебуває під обстрілами російських військ, бо стоїть на шляху загарбників, що наступають з півдня та сходу. Одне за одним міста на південь та схід від Оріхова опинилися під російською окупацією. Якщо Оріхів також впаде, то російським військам буде майже відкритий шлях до Запоріжжя. Про це пише The New York Times.

Оріхів знаходиться недалеко від російських рубежів, і обстріли відбуваються цілодобово, особливо інтенсивними стають вечорами.

Одна із небагатьох мешканців Оріхова — 70-річна Тамара Міхєєнко рідко покидає свій підвал.

Напередодні вночі прогримів вибух у нежитловому сусідньому будинку, сильно стрясаючи підвал, у якому переховувалася Тамара Міхєєнко.

«Весь час у підвалах, вночі, під вогнем. Вибухова хвиля поранила мене з одного боку. Дуже страшно, як блискавка, все розвалюється, хата розвалюється», — розповіла вона.

Протягом ночі постраждали кілька будинків, зокрема той, що належить сусіду Тамари Міхеєнко Віталію Кононенку.

Віталій Кононенко, оглядаючи діру, пробиту крізь фасад його будинку, підкреслив, що «це те, що нам приніс «руський мір»». Усередині будинку розплавилися пластикові стельові панелі, а хутро великого плюшевого ведмедика, що сидів у вікні дитячої кімнати, було обпалене.

Віталій КононенкоВіталій Кононенко. Фото: The New York Times Автор: Lynsey Addario

Будинок, який Кононенко нещодавно закінчив будувати, згорів би дощенту, якби син Тамари Міхеєнко, Олександр, не кинувся з підвалу гасити його.

Міський голова Оріхова Анатолій Хворостянов повідомив, що, попри постійні обстріли, місто на диво не зазнало втрат. Частково це пов’язано з тим, що на ранньому етапі було прийнято рішення евакуювати якомога більше людей. Сьогодні залишилося лише близько 30% від 20-тисячного довоєнного населення міста.

Мер ОріховаМер Оріхова Фото: The New York Times Автор: Lynsey Addario

Анатолій Хворостянов залишився на місці для допомоги в обороні міста, що є нелегким завдання. Місто колись було розташоване на ряді торгових шляхів і має щонайменше 7 доріг, що ведуть до нього.

«Тепер ми повинні закрити ці маршрути від наших непроханих гостей. Це наше головне завдання. Ми не здамося», — сказав він.