Оновлений головний корпус та унікальний освітній хаб: яких змін зазнає Запорізька обллікарня

У рамках робочого візиту представники Європейського інвестиційного банку, Міністерства розвитку громад та територій України, Програми розвитку ООН, а також обласної влади проінспектували масштабні реконструкції, що відбуваються в Запорізькій обласній клінічній лікарні.

Екстрена допомога в європейських умовах

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря та керівник сектору регіонального розвитку представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Рой Дрейкотт за участю представників обласної влади ознайомилися з реконструйованим приймальним відділенням лікарні в межах програми Президента України «Велике будівництво».

— Нове відділення екстреної невідкладної медичної допомоги буде розраховане як на приймання пацієнтів, так і на надання екстреної допомоги та проведення, при необхідності, інтенсивної терапії. Тут розміщено палати різного профілю: інфекційні ізолятори, ліжка інтенсивної терапії, продумано відокремлення палат з метою недопущення інфікування пацієнтів у межах лікарні, пояснив директор Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексій Кулинич.

Як зазначив голова ЗОДА Олександр Старух, лікарня вже отримала рентгенівський цифровий апарат, який повністю відповідає всім необхідним параметрам. Незабаром у відділенні буде встановлено ангіограф для надання медичної допомоги хворим з інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультам. Також у відділенні інтенсивної терапії з’являться необхідні консолі, монітори пацієнтів, пульсоксиметри та ін.

– Оновлення головного медичного закладу Запорізької області, перш за все, спрямоване на покращення надання медичних послуг людям коштом розширення можливостей лікарень. Наше першочергове завдання – зробити так, щоб пацієнти змогли отримати всі необхідні обстеження і процедури швидко та якісно, адже йдеться про життя та здоров’я українців. Такі приймальні відділення буде розміщено та території всієї країни, але наразі відділення екстреної медичної допомоги ЗОКЛ – одне з кращих в Україні, – пояснив Іван Лукеря.

За словами директора Запорізької обласної клінічної лікарні Ігоря Шишки, пріоритет відділення – безпека та точність, а саме комплексний підхід на етапі діагностики та вузькосфокусований підхід на етапі лікування.

Сьогодні палати блоку інтенсивної терапії відділення екстреної невідкладної медичної допомоги оснащено медичними консолями. Це сучасні системи електрозабезпечення  та забезпечення киснем, які дозволяють створити в палатах функціональні, ефективні та безпечні робочі місця. Це дозволить оптимізувати робочий простір, полегшити доступ до пацієнта та спростити функціональний моніторинг стану пацієнта.

Нагадуємо, на реалізацію проєкту у 2020 році виділили 10 млн гривень з державного бюджету та у 2021 році 17,5 млн гривень – з обласного бюджету. А під час його розробки були враховані усі тонкощі, тому сьогодні приймальне відділення повністю відповідає як вимогам будівельного законодавства, так і потребам людей з інвалідністю.

Але на цьому масштабні реконструкції не завершуються. Сьогодні на фінішну пряму виходять роботи з термомодернізації головного корпусу лікарні завдяки масштабній програмі Європейського інвестиційного банку.

– Наразі роботи ще тривають, але головний корпус Запорізької обласної лікарні виглядає дуже гарно: як зовні, так і зсередини. Хочу зазначити, що все дуже вдало сплановано та організовано. Сподіваюся, що завдяки енергозбережним заходам лікарні вдасться значно зберегти ресурси, зауважив керівник сектору регіонального розвитку представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Рой Дрейкотт.

Медичний хаб – простір для розвитку та професійного зростання

Як зазначає директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, сьогодні, крім надання якісної та своєчасної медичної допомоги, окрему увагу керівництво області приділяє проєктам, що спрямовані на розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я. І докладає максимум зусиль, щоб втілити у життя ідеї, які значно покращують медичний простір. Так, незабаром на базі Запорізької обласної клінічної лікарні планується створити інноваційний хаб, що відкриє перед мешканцями регіону нові можливості.

До його складу також увійдуть Запорізький медичний коледж, Запорізька обласна психіатрична лікарня, приміщення для судово-медичної експертизи, приміщення для вироблення крові та Запорізьке обласне патолого-анатомічне бюро. Це дозволить об’єднати та оптимізувати ресурсну базу усіх медичних закладів і створити можливості для розвитку й підвищення якості медичної освіти в області.

Також в рамках проєкту на території лікарні планується облаштувати вертолітний майданчик. Це дозволить забезпечити максимально швидке транспортувати як лікарів, так і важкохворих пацієнтів та значно покращити якість надання медичної допомоги.