Лікарі Запорізької обллікарні почали використовувати надсучасну методику лікування інсульту

Щороку в Україні офіційно реєструють близько 100 тис. інсультів, а понад 50 тис. людей помирають від нього протягом року. При виникненні інсульту кожна хвилина має значення, адже чим раніше вдасться надати допомогу, тим більше шансів у пацієнта повернутися до повноцінного життя.

Один з інноваційних методів у лікуванні інсульту, який почали використовувати лікарі Запорізької обласної лікарні – ендоваскулярна тромбоекстракція. Застосування цієї методики вимагає чіткої міждисциплінарної взаємодії, наявності найсучаснішого обладнання, швидкої та координованої роботи всіх спеціалістів на кожному етапі надання допомоги – від дверей приймального покою до операційного блоку та інтенсивної терапії. Завдяки цим факторам висококваліфікованим спеціалістам ЗОКЛ вдається запобігти ушкодженню мозку у найкоротші терміни.

16 квітня під час пресконференції лікарі Запорізької обласної лікарні розповіли, як проводиться ендоваскулярна тромбоекстракція та як уберегти себе і своїх близьких від інсульту. Ішемічний інсульт проявляється гострим порушенням мозкового кровообігу через тромбоз судин, які кровопостачають головний мозок. У такій ситуації важливо вчасно відреагувати та доставити пацієнта до лікарні якомога швидше. Якщо це не зробити, то буде уражена велика ділянка мозку, і втрачені здібності можуть не повернутися. В тяжких випадках це призводить до смерті пацієнтів.

Наразі на базі Запорізької обласної клінічної лікарні успішно функціонує інсультний центр, де надають невідкладну допомогу хворим з порушенням мозкового кровообігу. Центр має унікальні можливості для проведення тромболітичної терапії, а також тромбоекстракції в найгостріший період ішемічного інсульту.

– У нас працює мультидисциплінарна бригада, є повне оснащення, лабораторні методи дослідження, які дозволяють в найкоротші терміни виявити оклюзію артерій і забезпечити як механічну, так і медикаментозну реваскуляризацію. Це дозволяє не тільки зберегти життя пацієнту, але і значно зменшити інвалідизацію та поліпшити якість життя, – зауважив завідувач відділення неврології для хворих з порушенням кровообігу мозку ЗОКЛ Роман Поданєв.

За словами лікаря-нейрохірурга вищої категорії, кандидата медичних наук Олексія Полковнікова, причиною інсульту є припинення кровотоку по артеріях. У такому випадку «золотим стандартом» лікування є тромболітична внутрішньовенна терапія. Однак не завжди вона може бути ефективна. У тих випадках, коли відбувається оклюзія великого артеріального стовбура, в артеріях формуються тромби великої протяжності й тоді необхідно проводити тромбоекстракцію – видалення тромбу механічним шляхом. Ця методика є максимально ефективною, якщо виконується, коли з моменту судинної катастрофи минуло не більше 6-8 годин.

На сьогодні Запорізька обласна клінічна лікарня – єдина в регіоні, яка має досвід проведення тромбоекстракції. Ця операція допомагає повернути нормальне кровопостачання, не дати загинути тим ділянкам мозку, до яких раптово припинилося надходження кисню, та відновити функції життєдіяльності. Проте необхідно пам’ятати, що існують проблеми, які є попередниками інсульту, і на які варто звертати увагу.

– Є такий стан як транзиторна ішемічна атака. У неї ідентичні симптоми з інсультом: оніміння, ослаблення в руках або ногах, порушення вимови, запаморочення, втрата рівноваги, проблеми із зором. У кожної третьої людини з такими симптомами упродовж року трапляється інсульт. Але найчастіше пацієнти не звертають на це увагу. Вже на цьому етапі потрібно обов’язково звертатися у «швидку», щоб лікарі змогли вчасно запобігти інсульту, – підсумував завідувач відділення рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії ЗОКЛ Дмитро Руденко.

Фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні докладають максимум зусиль, щоб врятувати життя пацієнтам, у яких трапився інсульт. Але важливо, щоб самі пацієнти регулярно проходили профогляд і відвідували сімейного лікаря. У випадку ж перших симптомів слід одразу викликати «швидку» з проханням доставити у ЗОКЛ. Тут пацієнтам нададуть невідкладну допомогу і, як наслідок, повернуть якість життя.

Сайт: zokb.org.ua
Facebook: zokb.official
Instagram: zokb_official
YouTube: Запорожская областная клиническая больница
Контакт-центр: 066 – 146 – 03 – 17, 068 – 812 – 97 – 76