До обласного бюджету зібрали 5,1 мільярдів гривень, — ОДА

Фахівці облдержадміністрації  підрахували, що у 2020 році доходи обласного бюджету склали 5, 157 млрд. гривень. Через коронавірус, локдаун та економічний спад фінансовий план виконали на тільки 93,7%.

Кошти переважно витрачають на обласні заклади охорони здоров’я, культури, освіти, соціального забезпечення. Це, наприклад, обласна клінічна лікарня, кардіологічний диспансер, музично-драматичний театр ім. В.Магара, школи-інтернати для особливих діток, спортивні школи, геріатричні пансіонати тощо.

Доходи загального фонду бюджету (з якого оплачують зарплату та комунальні послуги) склали 2,187 млрд. грн. Через економічну кризу вони виявилися майже на 9% менше від плану, проте на 25 млн. грн. більші, аніж у  2019 році. Завдяки цьому бюджетники отримують зарплату в повному обсязі та без затримок.

Окрім цього, 257,6 млн. грн. надійшло до спеціального фону бюджету. Це – ресурс розвитку, кошти, за які можна утеплювати школи та лікарні, ремонтувати водогони, реалізовувати екологічні проекти.

Також на реалізацію соціальних програм 2,673 млрд. гривень нам виділяє Державний бюджет України. Це кошти на пільги та субсидії соціально незахищеним верствам населення. Проте з кожним роком все більше видатків із обласного рівня передається місцевим громадам. Також  з 1 квітня 2020 року всі лікувальні заклади уклали прямі угоди із Національною службою охорони здоров’я України та самостійно отримують оплату за медичні послуги.

Наразі обласна державна адміністрація готується внести до облради зміни до головного фінансового документу області на 2021 рік, які нададуть нового імпульсу розвитку соціальної сфери Запорізького краю, повідомляє прес-служба ОДА.