Верховна Рада підтримала підвищення цін на світло

Тарифи на електрику в Україні необхідно підвищити, це потрібно для того, щоб забезпечити фінансування для відновлення та ремонту енергосистеми. Платників можуть поділити на дві категорії, проте зростання цін для українців буде «несмертельним».

Про це повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, пише UBR.ua.

За його словами, зараз Кабмін шукає рішення, прораховують різні результати.

«Але якщо на 1 грн зросте тариф, у нас більшість населення споживає до 150 кВт·год, на місяць вони платитимуть додатково 150 грн. Ті, хто незаможні, для них нічого не зміниться, вони покриватимуться субсидіями«, – сказав Кучеренко.

Він додав, що головне завдання – зберегти тарифи на тепло та газ, які є «найболючішими» для населення. Їхня частка в платіжках взимку досягає 80% від загальної суми. Крім того, Верховна Рада запровадила мораторій на підвищення тарифів на газ та тепло до кінця війни.

У свою чергу, голова профільного комітету Андрій Герус підтвердив в ефірі телемарафон, що українців можуть розділити на дві категорії. Ті, хто споживає багато електроенергії, сплачуватимуть вищу ціну, ніж українці, які використовують мало електрики.

«Для тих людей, які є більш забезпеченими, у них є великі будинки та басейни, там точно можна підвищувати тарифи, і такі люди мають платити більше. Але знову ж таки тариф не можна підняти для всіх дуже різко«, – сказав Герус.

Герус вважає, що ціни необхідно підвищити, щоби відновити енергосистему країни. На сьогодні збитки від обстрілів сягають 40 млрд грн.