У Національному заповіднику «Хортиця» пояснили катастрофічне падіння рівня води в Дніпрі (ФОТО)

Науковці Національного заповідника «Хортиця» висловились з приводу сильного обміління води в Дніпрі та Хортицьких плавнях. На їхню думку, це хоч і є великою проблемою, але все ж не трагедія.

— Яка причина падіння рівня води? ВІЙНА. Регулятором рівня води в Каховському «морі» є однойменна гідроелектростанція, яка пошкоджена внаслідок бойових дій і наразі знаходиться в руках окупанта.

Згадаємо, що Хортицька заплава набула свого сучасного вигляду не так давно. Наповнення чаші Каховського водосховища із поступовим збільшенням рівня води до проектного (в околицях Хортиці ця цифра становить близько +1,5 м) завершилося у 1958 році.

Тобто насправді ми зараз спостерігаємо максимально наближений до історичного рівень води навколо Хортиці.
Хортицькі плавні за часів козацтва існували як періодично затоплювані весняним паводком ділянки суходолу.

Значна частина наукової спільноти свого часу відстоювала необхідність спуску Каховського водосховища, але, звісно, в цілком контрольований спосіб. Неконтрольоване зниження рівня води матиме вплив на екологію Дніпра і Хортиці. Це тема спеціальних досліджень широкого кола фахівців.

Зараз на території Хортицької заплави оголені значні ділянки дна озер та більшості проток. На щастя, вода відступала поступово, що разом з особливостями рельєфу дна водойм дозволило рибі вийти у глибші руслові ділянки озер та р. Дніпро. Це пов’язано і з тим, що Хортицькі озера з’єднані між собою та з р. Дніпро.

Наразі через спуск води найбільше страждають тварини та рослини, які обрали місцем свого існування мілководдя. Вплив падіння рівня води на природні комплекси залежить від його тривалості. У разі підняття рівня води у весняний період наслідки для природи заплавної частини острову будуть не критичними.

Фото Валерія Кємєнова

18.01.2023 на позачерговому засіданні регіональної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області обговорено питання зниження рівня води у р. Дніпро, стан водних біоресурсів Каховського водосховища. За результатами засідання прийнято рішення невідкладно створити профільну робочу групу, яка має проаналізувати усі аспекти цієї складної ситуації та вжити заходи в межах своєї компетенції задля запобігання можливим негативним наслідкам.

Зараз співробітники заповідника проводять природничі та археологічні дослідження, нанесення на карту контурів озер, прибирання берегової смуги та осушених ділянок дна від сміття, що за інших обставин було б недоступне.

Національний заповідник «Хортиця»