Мільйон дерев за добу: Запоріжжя приєднується до всесвітньої еко-акції

Незабаром, 21 березня, відбудеться масштабна акція  «Озеленення України» з висадки понад одного мільйона дерев протягом 24 годин. Ідея належить представникам національного проекту «Книга рекордів України» та ділового клубу CEO Club Ukraine.

Запоріжжя готується потужно долучитися до цієї акції. Як це відбувається, «МИГ» розпитав регіонального координатора проєкта «Озеленення України», голову правління ГО «Планета ботанічний сад» Сергія Кунатенка.

Зробити, поки європейці міркують

“Ідея створення проєкту виникла в організаторів у відповідь на глобальні виклики зміни клімату, – розповідає пан Сергій. – У публічному просторі він з’явився на самому початку 2020 року. Його надзвичайна актуальність отримала підтвердження на всесвітньому економічному форумі в Давосі, де було підкреслено, що п’ять найбільших світових ризиків є екологічними. А наприкінці січня ініціатори скликали в Києві прес-конференцію, куди запросили й мене.

На ній засновник закритого бізнес-клубу CEO Club Ukraine Сергій Гайдайчук зазначив, що успішна реалізація «Озеленення України» надасть нашій країні можливість заявити про себе як соціально відповідального партнера. А генеральна директорка «Книги рекордів України» пані Ганна Крисюк сказала, що інші країни взяли на себе зобов’язання висадити сто мільйонів дерев протягом десяти років. Якщо наша країна покаже реальні дії усього лише за два місяці після Давосу, це зміцнить її авторитет”.

Звичайно, проєкт «Озеленення України» затівається не лише заради рекорду чи позитивного іміджу на світовій арені. І йдеться не про один день – це річний проєкт, під час реалізації якого планується:

  • сприяти протягом року у висадженні парків та алей;
  • провести загальнодержавну інформаційну кампанію на підтримку озеленення України;
  • організувати освітні еко-воркшопи в освітніх та навчальних закладах;
  • започаткувати міжнародний флеш-моб «Озеленення України. Озеленення планети!»;
  • провести на підтримку проєкту телемарафони, спортивні активності, конкурси дитячої творчості;
  • виготовити електронну дорожню карту України з висадження дерев у рамках проекту;
  • друк двомовної книги-репрезентатора із висвітленням усіх етапів та активностей проєкту.

Ініціатори передбачили кілька форматів участі в проєкті «Озеленення України»:

волонтери [активна участь у висадженні дерев],

співорганізатори  [організація в регіонах та на локаціях],

партнери [забезпечення організаційної, матеріально-технічної бази реалізації, закупівля саджанців],

інформаційні партнери,

еко-амбасадори [висадили понад 200000 дерев, презентують проект серед мешканців громад].

 Міська влада планує 10 тисяч насаджень

Сергій Кунатенко почав шукати співорганізаторів та партнерів, перш за все, серед міської влади. Він зустрівся з начальником управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради Глібом Золотарьовим, детально розповів про «зелену» ініціативу. Вона [ініціатива] зацікавила посадовця, й незабаром у мерії одна за одною відбулися кілька нарад за участі радника міського голови Валерія Еделєва. На них було вирішено:

  • кожній районній адміністрації по місту Запоріжжю виділити по 150 тисяч гривень на придбання саджанців, посадку і добрива;
  • визначити місця майбутніх насаджень, бо не кожний пустир може стати квітучим садом [непридатний грунт або під землею можуть бути комунікації];
  • залучити до акції усі комунальні підприємства [КП], які будуть балансоутримувачами своїх територій озеленень;
  • створити в районах та на КП тимчасові штаби акції й призначити відповідальних;
  • протягом 2020 року створити кожному районі по два сквери;
  •  залучити до озеленення промислові підприємства, що підписали з містом меморандум про поліпшення екологічної ситуації.

Загалом 21 березня через «канали впливу міської влади» планується висадити понад 10 тисяч дерев. Але якщо взятися за розрахунки, то Запорізька область, як одна з 24 областей України,   має висадити 1/24 від мільйона, тобто більше 40 тисяч дерев…

 Підприємці взялися за область

Оскільки Торгово-промислова палата України заявлена київськими організаторами як партнер на всеукраїнському рівні, то Сергій Кунатенко звернувся з пропозицією взяти участь в акції до Запорізької ТПП. І там теж знайшов розуміння.

Співорганізатором в межах області зголосилася стати компанія HD-group [співвласники Борис Шестопалов та Юрій Чекальський]. “Маючи серйозні ресурси, компанія взяла на себе основну роль по інформуванню й організації акції”, – каже Сергій Кунатенко. І після попередніх перемовин 28 лютого організатори проекту «Озеленення України» у Києві підписали з HD-group Меморандум про співпрацю та Етичний кодекс.

Організатори проєкту Сергій Гайдайчук, Ганна Крисюк та співорганізатор у Запорізькій області, співвласник HD-group Борис Шестопалов

Розмістивши в соціальних мережах оголошення про координацію акції в області, компанія вже отримала відгуки від підприємців Запоріжжя, Оріхова, Токмака, інших населених пунктів регіону.

Наразі HD-group визначається з локаціями майбутніх насаджень.

Працюють телефони «гарячої лінії» для бажаючих долучитися до акції:

(067) 615 3433, (050) 480 97 30.

 Що планують лісники та ОТГ

Голову ГО «Планета ботанічний сад» добре знають у Запорізькому лісництві. Лісоводи з радістю погодилися взяти участь у всеукраїнському проєкті, тим більше, що якраз 21 березня відзначається Міжнародний день лісу.

Тож, крім запланованої висадки власних 13 тисяч ялинок, лісники пропонують усім небайдужим безкоштовно взяти тисячу саджанців дубочків та стільки ж саджанців робіній [їх частіше називають акаціями]. Правда, для цього потрібно особисто приїхати до лісництва, викопати саджанці та приставити їх до місця висадки.

Не сидять нищечком об’єднані територіальні громади. Наприклад, Широківська ОТГ зацікавлює молодь: в усіх шести школах почергово йдуть «Зелені уроки», на яких еко-активістка Nata Pu розповідає про користь зелених насаджень, а діти вчаться ліпити «бомбочки» з глини, перемішаної з добривом та насінням медоносних трав. Адже широківці спільно з озелененням розпочинають програму «Медова громада», що передбачає формування насадження медоносів по всіх селах, в тому числі біля шкіл.

Ландшафтний дизайн для ОСББ – безкоштовно

Заклик Сергія Кунатенка не оминати проект «Озеленення України» почули заклади освіти та молодіжні організації. Одними з перших відгукнувся Запорізький академічний ліцей № 23, а Хортицька національна академія підписала з паном Сергієм угоду про залучення до акції студентів факультету мистецтва та дизайну. Молодіжна рада Запоріжжя, вірогідно, займеться облаштуванням парку у Військовому містечку.

Почали виявляти активність деякі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків [ОСББ]. Сергій Кунатенко є прихильником не безсистемної висадки, а формування гармонійного природного середовища. Тому пропонує іншим ОСББ таку угоду: якщо вони придбають саджанці й погодяться висадити їх згідно з ландшафтним планом, то дизайн їм безкоштовно зроблять ентузіасти з громадської організації «Екоосвіта».

Все буде «Зелене європейське Запоріжжя»

Пан Сергій мріє, що колись Запоріжжя справді стане «Планетою ботанічний сад»: “Я пропоную також ініціативу створення громадських скверів, де саджанці висаджують мешканці за власний рахунок згідно ландшафтного дизайну та технологій посадки. Коли кожен долучиться до гарної справи з висадки дерев, надання імені дереву, прийняття до родини та ще й разом з дітьми, друзями — відбудеться диво! Ми маємо створити справжнє свято! Прибрати сміття, познайомитись,  об’єднатись!”

До 21 березня ще є час! Кожен бажаючий, хоч фізична особа, хоч підприємство, установа чи громадська організація можуть долучитися до проєкту «Озеленення України». Для цього потрібно небагато – зареєструватися за гугл-формою, телефонами обласного співорганізатора або електронною поштою greenukrzp@gmail.com, аби координатори мали чітке уявлення, чого не вистачає – саджанців, локацій чи самих бажаючих.

А для початку зафіксуйте свою зацікавленість, взявши участь у флешмобі: зробіть фото з листівками та хештегами #ОзелененняУкраїни і #greeningukraine та розповсюдьте на своїх сторінках у соцмережах.

Все буде «Зелене європейське Запоріжжя»!

Ганна Чуприна, фото автора та з соцмереж