Побиття ветерана у Смілі: кримінальному авторитету оголосили підозру

За фактом побиття військовослужбовця у місті Сміла Черкаської області повідомлено про підозру особі, яка наносила удари.

Про це надвечір у вівторок, 10 вересня, повідомив пресцентр офісу генерального прокурора.

Місцевому жителю, який побив військовослужбовця, інкриміновано вимагання та хуліганство: ч. 4 ст. 189, ч. 1 ст. 296 КК України.

“Оскільки підозрюваний переховується від органів слідства, його оголошено в розшук. Прокурори направили до суду клопотання про затримання підозрюваного і доставлення до суду з метою обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”, – йдеться в повідомленні.

В ОГП додали, що під час моніторингу мережі “за результатами опрацювання оприлюдненого відео та інформації встановлено, що 3 вересня 2024 року у м. Сміла між чоловіками відбувся конфлікт, поєднаний з вимаганням грошових коштів”.

Під час цього конфлікту було нанесено тілесні ушкодження військовослужбовцю, якого визнано потерпілим у кримінальному провадженні.

Передісторія

Як писала “Новинарня“, у місті Сміла Черкаської області двоє молодиків спортивної статури побили ветерана ССО ЗСУ Анатолія Гончаренка. Про подію, що сталася на початку вересня, стало відомо з опублікованого відео: під час суперечки біля авто один із чоловіків двічі б’є по обличчю людину у військовій формі. А після того, як ветеран падає, ще одного удару йому завдає інший учасник конфлікту.

Як повідомило місцеве видання “18000”, за тиждень, що минув після побиття, поліція не відкрила кримінального провадження з цього приводу.

Анатолій Гончаренко служив в одному з бойових підрозділів Сил спеціальних операцій, згодом був демобілізований за сімейними обставинами та нині не перебуває на службі.

Наприкінці серпня він опублікував допис про те, що розшукує авто на іноземних номерах, водій якого допустив аварійну ситуацію з його батьками та мав із ними конфлікт.

Згодом в одному з місцевих пабліків з’явилося згадане відео, де невідомі молодики спочатку конфліктують, а потім один із них двічі б’є людину у військовій формі – Гончаренка. Людина, яка його б’є – схоже, водій автівки, котрого він розшукував.

Після резонансу в соцмережах на одному зі смілянських пабліків новин з’явився допис із “роз’ясненням” ситуації. На відео, яке опублікували у пабліку, невідомий чоловік знущається із військового та змушує його вибачатися. Крім того, на ньому видно, як військовий, стоячи на колінах в дощову погоду, прикручує номерні знаки на автівку молодика.

Згодом стало відомо, що Гончаренко зірвав ці номерні знаки з автівки, яку розшукував, що і спровокувало конфлікт. Водночас на відео лунають слова, які можуть свідчити про те, що у ветерана могли вимагати кошти, пише “18000”.

Окрім цього відео, Гончаренко записав ще одне “вибачення” вже з іншого місця. На цьому відео на його обличчі видно сліди від ударів.

Жителі Сміли швидко ідентифікували людину, яка знущалася з військового та змушувала його просити вибачення. Це відомий місцевий напівкримінальний елемент Вадим Долотенко.

Саме він спочатку двічі б’є ветерана, а потім змушує Гончаренка “вибачатися” за нібито його ганьбу на всю Смілу.

Долотенко фігурує у низці кримінальних проваджень. Ці справи, пов’язані, зокрема з нанесенням тілесних ушкоджень, а також грабежами.

Вадим Долотенко

У 2017 році у нього виник конфлікт із місцевим активістом Іллею Слободяником. Саме Слободяник один із перших розпізнав на відео конфлікту Долотенка. Свого часу Слободяник звинувачував Долотенка у побитті та погрозах, які сталися після критики тодішнього очільника міста Сміли Віктор Федоренка. Цю справу досі розглядають у суді.

Водночас Долотенко є фігурантом мінімум ще одного кримінального провадження, слідство у якому вже завершено та за фактом якого винесено вирок. Йдеться про грабіж у 2020 році.

Як встановило слідство, Долотенко приїхав під будинок місцевої жительки, аби знайти її сина, який заборгував йому гроші. Не знайшовши його, Долотенко зірвав із жінки золотий кулон і сказав, що поверне, коли отримає гроші від її сина. Після цього з місця пригоди зник. У березні 2024 року Смілянський міськрайонний суд виніс вирок у цій справі, засудивши Долотенка до року ув’язнення, втім замінивши це покарання умовним терміном.

На відео конфлікту також фігурує ще одна особа, яка також разом із Долотенком б’є ветерана, вже після того, як той впав на землю. Хто він – можуть встановити правоохоронні органи, допитавши учасників подій.

Речниця Головного управління Національної поліції у Черкаській області Зоя Вовк у коментарі “18000” повідомила, що поки кримінальних проваджень за цим фактом не відкривали, втім ситуація може змінитися

“Потерпілий на відео чоловік відмовився від власної заяви, тому підстав для відкриття провадження у нас немає”, – пояснила речниця ГУНП.

Вона зазначила, що подія внесена до Єдиного журналу обліку звернень і заяв. Але якщо Гончаренко напише повторну заяву, то справу відкриють.

На подію також публічно відреагували низка активістів і військових. Зокрема, свій допис опублікував колишній секретар Черкаської міської ради, а нині військовослужбовець, уродженець Сміли Ярослав Нищик. Він закликав компетентні органи відреагувати на подію. Водночас сміляни вже запланували акцію протесту під стінами місцевої поліції.