В Запоріжжі намагаються фальсифікувати справу щодо військового, який зупинив неадекватного водія-порушника

В Запоріжжі правоохоронці намагаються фальсифікувати кримінальну справу  проти ветерана АТО та діючого військовослужбовця тероборони. Про це повідомив політичний експерт, колишній нардеп Олександр Черненко.

Йдеться про військовослужбовця Хортицького полку територіальної оборони Запоріжжя Олександра Сороколетова.
Разом з побратимами та співробітником поліції в березні 2022 року він патрулював місто. Вночі, під час комендантської години, водій вантажного «Рено Кенго» проігнорував команду зупинитися для перевірки документів, не відреагував на світло-шумові попередження, а згодом і на попереджувальні постріли в повітря.

Під час погоні за порушником військовий Сороколетов на ходу, з вікна патрульної машини, зробив кілька пострілів по задньому лівому колесу, щоби зупинити підозрілу автівку. Одна з куль випадково потрапила по кузову. В грузовому відділенні, як виявилося вже згодом, крім водія були ще двоє чоловіків. Один отримав поранення, другий загинув.

«Екіпаж діяв суворо за інструкцією. Просто уявіть собі. Військовий стан, прифронтова область, комендантська година і водій, який не зупиняється та не реагує ні на що. По кузову авта, як і передбачено інструкціями, вогонь не вівся, тільки по колесу. Очевидно, що до трагедії призвела недбалість чи неадекватність водія «Рено», — написав Черненко.

Втім, наразі прокуратура має намір кваліфікувати справу за ст.115 (умисне вбивство) та звинуватити військового в тому, що він прицільно розстріляв цивільну автівку, вбив та поранив цивільних громадян.
«Покази свідків та самого підозрюваного взагалі не беруться до уваги», — йдеться в дописі.

Слід підкреслити, що підозрюваний захищає Україну ще з початку війни на Донбасі. Олександр Сороколетов брав участь в боях під Широкіним, в 2014 році у складі батальйону «Азов» звільняв Маріуполь від росіян.
Нагороджений медаллю МВС та двома полковими медалями. Зараз він несе службу на Запорізькому напрямку. Має відмінні характеристики.

Олександр Черненко закликав владу та правоохоронні органи терміново втрутитися в ситуацію та гарантувати прозоре слідство.

«Зрозуміло, що має бути слідство. Але об’єктивне та чесне. Необхідно встановити всі обставини. Бо навіть не юристу зрозуміло, що на «умисне вбивство» ну просто не тягне. Я прошу Офіс Генерального прокурора, Головну Військову Прокуратуру, Офіс Президента України відреагувати», — заявив екс-нардеп.

Ми попросили командира ДФТГ №3 «Хортицький полк» Юрія Ружина прокоментувати ситуацію, що склалась.

«В березні, коли місто Запоріжжя було майже не захищене, коли крім поліції, добровольчих підрозділів і невеликої кількості підрозділів ЗСУ тут нікого не було, коли кількість ДРГ ворога була невідома, а у всіх був приклад Києва коли ДРГ ворога проривалися до урядового кварталу, було прийнято рішення про спільне патрулювання добровольців і поліцейських, і на це є наказ.
По факту в екіпажі було двоє бійців і старший екіпажу — працівник поліції, і тільки офіцер поліції міг віддати наказ на зупинку транспортного засобу, а потім на його переслідування і наказ на відкриття вогню. Крапка.
Далі для всіх юридичних і моральних експертів: як командир «Хортицького полку», я приймаю до уваги думки тільки тих, хто на той час був на фронті чи в місті Запоріжжі. Всіх інших «бійців Львівського котла» прохання не турбувати!», — наголосив Юрій Ружин.