Запорожцы просят предоставить жилье известной спортсменке

Жители Запорожья создали петицию на сайте Запорожского горсовета с просьбой выделить жилье для Виктории Марчук — спортсменки, которая является известной паратхеквондисткой.

В тексте петиции сказано:

«Вікторія Марчук – Майстер спорту міжнародного класу з паратхеквондо. Найтитулованіша паратхеквондистка планети – шестиразова чемпіонка світу, чотириразова чемпіонка Європи, чемпіонка Азії, Африки, Кореї, США, Йордану, Єгипту, Туреччини, Ірану, багаторазова чемпіонка України. Кілька разів була визнана найбільш технічною спортсменкою чемпіонатів світу. На сьогодні є першим номером світового рейтингу, і має ліцензію на Паралампійські ігри що відбудуться 2021 року в Токіо (паратхеквондо буде вперше представлено в програмі Паралімпійських Ігор). Успіхам української спортсменки присвячений окремий стенд в музеї світової столиці тхеквондо — південнокорейському Сеулі.

Всі досягнення Вікторія здобула представляючи м. Запоріжжя, Запорізьку область.

Вікторія Марчук народилася 1990 року в Києві, через інвалідність від неї при народженні відмовилися батьки. Дівчина виховувалась у будинку дитини, потім в інтернаті на Київщині. У 2009 році переїхала до м.Запоріжжя, щоб навчатися у Хортицькому національному навчально-реабілітаційному багатопрофільному центрі, згодом здобула дві вищі освіти – у Бердянському педагогічному університеті за спеціальністю «логопед» та у Запорізькому національному університеті за спеціальністю «фізичне виховання».

Під час навчання у м.Запоріжжі захопилася тхеквондо, першим тренером Вікторії була Юлія Волкова, зараз тренує спортсменку Олександр Плецький.

Під час навчання дівчина жила у гуртожитках, після випуску її звідти виселили. Всі ці роки у титулованої спортсменки гостро стоїть житлове питання. Останні роки вона мешкає на правах гостя у м.Вільнянську (Запорізька обл.), в родині своєї подруги, і щодня їздить на тренування до м.Запоріжжя. Дівчина не лише готується до Паралімпійських Ігор, а й сама тренує маленьких тхеквондистів у ПС «ЗАЗ».

У 2013 році Вікторії виділили кімнату в одному із запорізьких гуртожитків. Але дівчина з інвалідністю не може жити у таких умовах – загальний санвузол, кухня і т.ін. Оскільки спортсменка має ураження рук, їй необхідний спеціально облаштований простір.
З проханням посприяти у виділенні житла, Вікторія Марчук та її тренери неодноразово зверталися до Президента України, голів Запорізької облдержадміністрації, обласного управління фізичної культури та спорту. За законодавством, отримати квартиру як сирота, Вікторія може лише в тому місті, де народилася – тобто в Києві. Всі ці роки дівчина безнадійно стоїть у черзі, яка не рушить з місця.
Дати їй житло, як спортсменці, яка прославляє Запоріжжя і Україну на весь світ, чомусь не квапляться. До Паралімпійських Ігор в м.Токіо, де у Вікторії є всі шанси стати чемпіонкою, спортсменка готується в таких несприятливих умовах – живе в чужій родині і щодня по кілька годин витрачає на поїздки в тренувальний зал».