Обіцяли заробіток за кордоном: запорізькі поліцейські припинили діяльність злочинної організації шахраїв

Житель обласного центру відкрив фірму, працівники якої пропонували громадянам привабливі варіанти роботи в країнах Європи.

Для швидкого працевлаштування ділки виманювали з потенційних працівників передплату, а після її отримання — припиняли спілкування. За такою схемою аферисти ошукали понад 20 людей на більш ніж 600 000 гривень. Правоохоронці затримали вісьмох зловмисників та повідомили їм про підозру.

Діяльність злочинної організації припинили слідчі обласного главку поліції разом із оперативниками управління протидії кіберзлочинам в Запорізькій області ДКП НПУ під процесуальним керівництвом Вознесенівської окружної прокуратури.

У межах відкритого кримінального провадження правоохоронці встановили, що 42-річний запоріжанин організував схему незаконного заробітку. Разом із двома спільниками в новоствореній фірмі він скоординував діяльність усіх інших учасників шахрайських махінацій, включаючи так званих менеджерів по роботі з клієнтами.

Свої послуги аферисти рекламували в інтернеті. Громадяни зв’язувались із псевдо-рекрутерами за вказаними в оголошеннях номерами телефонів. Головною умовою «бронювання» бажаного робочого місця була передплата у сумі від 14 до 28 тисяч гривень. Після отримання грошей фігуранти припиняли виходити на зв’язок із клієнтами.

29 травня слідчі та оперативники кіберполіції за силової підтримки патрульних поліцейських підрозділу ТОР провели 14 одночасних санкціонованих обшуків у Запоріжжі та Київській області, а саме в офісах і за місцями мешкання фігурантів. У результаті слідчих дій вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, sim-карти, флеш-накопичувачі, два автомобілі, печатки, документацію, чорнові записи та грошові кошти, отримані злочинним шляхом.

Цього ж дня на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу України поліцейські затримали вісьмох зловмисників та повідомили їм про підозри. Їхні дії слідчі кваліфікували за ч.ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 28, ч.ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство), ч. 4 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України. На цей час вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Аферистам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. Наразі слідчі дії тривають, встановлюються всі епізоди, до яких можуть бути причетні викриті особи. 

Відділ комунікації поліції Запорізької області