Нацполіція спільно з чеськими правоохоронцями затримала учасників злочинної організації

Зловмисники створили мережу фішингових сall-центрів на території столиці і ошукали десятки іноземців на майже два мільйони чеських крон, що в еквіваленті складає близько трьох мільйонів гривень. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року в межах міжнародного співробітництва кіберполіцейські Києва та Дніпропетровщини, слідчі поліції Києва під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури та спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки припинили діяльність злочинного угруповання.

Встановлено, що зловмисники створювали фішингові посилання для розповсюдження на чеських торгівельних інтернет-майданчиках. Їх спільники з шахрайських сall-центрів на території Києва переконували іноземців перейти за фейковими посиланнями для оплати товари чи послуги.

Після того, як люди вводили платіжні дані на шахрайських ресурсах, відомості потрапляли до фігурантів. Використовуючи конфіденційну інформацію, аферисти виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або конвертували їх у криптовалюту.

Правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку і мобільні телефони. Поліцейські затримали трьох організаторів та п’ятьох виконавців.

Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, поліцейські встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.

Так, 17 січня за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення проведено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено комп’ютерну техніку, ноутбуки, мобільні телефони, банківські та сім-картки, а також робочі записи.

Організатора та вісьмох виконавців правоохоронці затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Зловмисникам та їх раніше затриманим спільникам слідчі поліції Києва повідомили про підозри, у тому числі за додатковими епізодами кримінальних правопорушень.

Дії фігурантів кваліфіковані залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

— ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство);

— ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

— ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.