Валентин Наливайченко: «У мене є чіткий план дій для відновлення миру і економіки»

Сьогодні до Запоріжжя завітав наш земляк, лідер партії «Справедливість» і кандидат в Президенти України Валентин Наливайченко. Він зустрівся з журналістами, та докладно представив свій план дій, який він разом зі своєю командою розробляв не один рік. За словами Наливайченка, він має чіткі відповіді на питання, які постали перед Україной та українцями – як здолати бідність, як запустити українську економіку, як відновити на нашій землі мир. Тому він йде в президенти, щоб виконати все, що обіцяв людям, як відповідальний політик.

— План дій для відновлення миру і економіки, який ми підготували, включає три стратегічні напрямки, і ми обов’язково зробимо все, щоб їх виконати. Це і першочергові гуманітарні дії: розшукати всіх зниклих безвісти, допомогти всім, хто поранений, або втратив годувальника, сиротам, вимушеним переселенцям. Я вже задіяв всі свої міжнародні зв’язки, і моя остання зустріч з керівними представниками Червоного Хреста та ООН чітко підтверджує: вони говорять – Валентине, зміниться президент, не буде такої корупції в Україні – ми готові і будемо надавати українцям більшу допомогу, гуманітарну і соціальну. Для мене це перший пріоритет в плані відновлення миру. Ми об’єднаємо зусилля нової влади та міжнародних партнерів, особливо гуманітарних організацій, для того, щоб надавати більшу і адресну допомогу громадянам України – насамперед пенсіонерам і дітям-сиротам, матерям, які мають дітей з важкими хворобами. Ми, як громадський рух «Справедливість», знаємо, скільки біди по всій державі. Але, як майбутній президент, я знаю – як діяти з першого ж дня після виборів, каже Валентин Наливайченко.

Одним з найважливіших питань, що постали перед країною, є ситуація на окупованих територіях. За словами Валентина Наливайченка, він заручився впливовою міжнародною підтримкою, і знає не тільки як здобути мир, але й як повернути українську землю.

— Другим в моєму плані відновлення миру є проект міжнародної угоди з деокупації нашої країни. Я вже зараз, до виборів, проговорив з міжнародними партнерами, зустрівся з усіма послами країн ЄЕС у Києві – підкреслюю – з усіма. За круглим столом 28 країн було. Я представив міжнародну угоду, яка потрібна для захисту нашої країни і наших громадян. Як новий президент, я обіцяю, що ця угода буде! З нашими міжнародними партнерами ми зможемо добитися деокупації наших земель, виведення окупаційних військ і спецслужб, а найголовніше – повернути мир по всій країні, і в Донецькій і Луганській областях, і в автономній республіці Крим, — запевнює Наливайченко.

Третє, на чому базується президентська програма Валентина Наливайченка – це чіткий стратегічний план дій для розвитку економіки держави. Він разом з командою працював над ним кілька років. Наливайченко вдячний кожному громадському активісту, кожному директору заводу і трудовим колективам, в тому числі з Запоріжжя за потужну галузеву програму відновлення виробництва на українських заводах.

— Як майбутній президент, я гарантую, що будуть замовлення на українських підприємствах від уряду. Держава має виступити головним інвестором, щоб заводи почали виготовляти продукцію, яка потрібна і для обороноздатності країни, і в цілому для розвитку внутрішнього ринку. З’являться зарплати, податки в бюджет, надходження в пенсійний фонд для підвищення пенсій і соціальних виплат. Ми з найкращими фахівцями підготували, і я з гордістю презентую в рідному Запоріжжі «Кодекс соціального захисту українців». Для мене, як майбутнього президента, найважливіша справа – щоб парламент ухвалив цей закон. І цей Кодекс раз і назавжди для будь-якого уряду і міністра буде документом прямої дії, щоб вони виконували повністю і вчасно усі соціальні зобов’язання перед громадянами України. Маю на увазі дітей війни, афганців, чорнобильців, ветеранів. Все те, що передбачене законодавством, і що не виконує ані уряд Гройсмана з Порошенком, ані попередні ніколи до кінця не виконували. Вони навіть лікування онкозахворювань фінансують на 50%, і ніщо їх не турбує. Я вважаю, що така байдужість влади буде зламана, і Кодекс соціального захисту ми ухвалимо, — обіцяє Валентин Наливайченко.

Але всі ці плани треба реалізовувати паралельно з наведенням порядку у владі, каже кандидат в президенти.

— Починаючи з президента, ми маємо знищити корупцію. Раз і назавжди заборонити і жорстко карати навіть за спробу розкрадання бюджету – бо це розкрадання наших пенсій і зарплат, медичної допомоги. Як новий президент, я ініціюю закон про імпічмент президенту. Більше не буде жоден президент одночасно мільярдером, власником телеканалів, офшорів. Влада буде працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень для громадян. Йду з тим, щоб заборонити займатися у владі бізнесом, довічні покарання чиновникам, які розкрадають або розкрадали бюджет, тому що вони є мародерами, а за мародерство повинно бути довічне ув’язнення і повна конфіскація майна. Більше не буде так, що в їхніх офшорах мільярди, викрадені з України, їхні діти за кордоном вчаться, а українці не мають можливості сплатити комунальні платежі. Я вже не кажу про ліки, про епідемії кору та грипу, які повернулись на нашу землю.

Я виступаю за повернення всього вкраденого з офшорів. Минулого року вони вкрали у українців 5 мільярдів доларів. Ми повернемо вкрадене в український бюджет. Це буде перша і головна інвестиція від мене як майбутнього президента в соціальну сферу України. Але це не все. Ми обов’язково скасуємо недоторканість президента, депутатів і суддів. Рівність всіх перед законом, невідворотність покарання – це два ключових принципи справедливої держави від Валентина Наливайченка. Ми обов’язково запустимо в перші ж дні антикорупційний суд, на відкритому конкурсі наберемо на посади молодих українських юристів. Ми створимо прозорі конкурси на всі посади в центральній і місцевій владі, і через ці конкурси запустимо механізм оновлення та очищення влади. Молоді українці нарешті отримають можливість скористатися «соціальним ліфтом». Більше не буде кумів, родичів та партійців на тих чи інших посадах. Ми зламаємо цю клановість та мафію у владі, — каже Наливайченко.

Одним з важливих положень президентської програми є надання повних та справедливих прав об’єднаним територіальним громадам. Децентралізація буде зроблена на справедливих і чесних умовах — запевнює Наливайченко.

— По-перше, це відновлення прав на володіння і розпорядження землями, надрами та бюджетами для кожної ОТГ. По-друге, ми для кожної громади доб’ємось закону, яким надамо право людям обирати та відкликати працівників місцевих правоохоронних органів та суддів. Ми віддамо людям справжнє народовладдя та можливість напряму впливати на ситуацію на рідній землі.

Крім того, механізм відкликання депутатів всіх рівнів – це той меч справедливості, який має висіти над головою будь-якого чиновника чи депутата, до президента включно, впевнений Валентин Наливайченко.

— Депутати мали ще рік тому ухвалити закон, який заборонив би уряду піднімати тарифи. Вони це зробили? Ні, тому що вони не залежать від народу і не служать людям. Їм абсолютно байдуже, вони ніяк не підконтрольні простим громадянам. Ми маємо це змінити – щоб кожен депутат тремтів та думав – чи зробив він щось для своїх виборців. І в разі невиконання обіцянок, корупції, кнопкодавства – його легко можно було відкликати з парламенту та всієї вертикалі. Я знаю, як це зробити, і я обов’язково це зроблю, – каже Валентин Наливайченко.

За його словами, план дій, з яким Наливайченко йде в президенти, зробить життя в Україні кращим одразу після початку його втілення, а не «через покоління» та десятки років.