Запорожцы провалили «экологическую» петицию к Кабмину

В субботу, 3 декабря был последний день, когда можно было подписать петицию против крайне негативного состояния с промышленными выбросами в Запорожье. Это обращение было опубликовано на официальном сайте петиций Кабинета Министров Украины. Если бы за 90 дней оно набрало 25 тысяч подписей — Кабмин был бы обязан отреагировать на вопиющую экологическую ситуацию, которая сложилась в городе.

Сітуація стала ще гіршою з того часу як були заборонені позапланові перевірки підприємств забруднювачів. Покладання на свідомість керівників таких підприємств виявилися марними. Та і при проведенні перевірок навчилися ховати кінці в воду.
Більше того у нас в Запоріжжі металургійні підприємства вночі та в вихідні дні часто відключають очистне обладнання бо так вигідніше для виробництва. Їм начхати на хдоров’я горожан. Зафіксувати викиди можливо, але неможливо довести вінуватість конкретного підприємства, бо вони ківають одне на одного.
Вважаю за необхідне забезпечити безперервний контроль за станом викідів на підприємствах забруднювачах. Зобов’язати останніх встановити на всіх трубах які відводять гази та стічні води виробництва автоматичні аналізатори. Аналізатори повинні бути прийняті і опломбовані екологічною інспекцією і передавати он-лайн показники забруднення до екоінспекції.
Також вважаю що треба дозволити раптові перевірки, для чого працівники екологічної їнспекції, при наявності відповідного посвідчення, повинні мати право, як це дозволено в США, безперешкодного доступу до очистного обладнання та очисних споруд на підприємстві без попереднього погодження з його керівництвом, — говорится в петиции.

Однако, несмотря на то, что факт подачи петиции широко освещался в СМИ и бурно обсуждался в соцсетях — её подписали всего лишь 9062 человека, или 36,2% от необходимого. Об активности запорожцев в этом вопросе говорит тот факт, что в последний день подписания — 3 декабря — петицию поддержало лишь 14 граждан. Таким образом, петиция отправилась «в корзину» в статусе «не поддержано».

snimok1

Примечательно, что ровно год назад таким же фиаско завершилась аналогичная петиция запорожцев к Президенту Украины. Что примечательно, её подписали также чуть больше 9-ти тыс. человек.

snimok