Чіа чи льон: дієтолог розповіла, яке насіння справді корисніше

У харчуванні багатьох людей є популярне насіння чіа та льону. Обидва види насіння використовують як продукт здорового харчування для контролю зайвої ваги. Однак, певний вид є більш кориснішим для організму.
РБК-Україна (проект Styler) повідомляє, яка головна відмінність між насінням чіа та льону.

Що у складі насіння чіа та льону
За словами дієтолога Ольги Безуглої, фактично, насіння льону та насіння чіа містять схожий склад вітамінів і мінералів, а також мають подібну калорійність.
Ключовою відмінністю є вміст жирів — в лляному насінні їх більше. Також в них більше рослинних омега-3. Насіння чіа містять на 25% більше клітковини.
Нутрієнти в насінні чіа на 30 г:
марганець — 30% денної норми
магній — 30% норми
фосфор — 27%
селен — 22%
кальцій — 17%
У 30 г насіння льону міститься:
марганець — 35%
тіамін — 31%
магній — 27%
фосфор — 18%
мідь — 17%
Яка відмінність
Ключовою відмінністю є вміст кальцію — в насінні чіа його більше майже в три рази. Також в них у два рази більше селену.
Лляне насіння містить в пʼять разів більше міді і у два з половиною рази більше тіаміну.
Загалом, насіння льону та чіа можна вважати альтернативою один одному. Різниця виявляється лише в типі клітковини, який вони містять — і підсумкового почуття насичення, яке створюють.
Побічні ефекти
Приблизно 2 столові ложки насіння чіа містять майже 10 г клітковини. Хоча клітковина є важливою поживною речовиною для здоров’я кишківника, побічним ефектом клітковини є газоутворення та здуття живота.
Рідко, але деякі люди можуть відчувати алергічні реакції на насіння чіа, включаючи шкірні висипання, свербіж або утруднене дихання. Через свій вплив на рівень цукру в крові та артеріальний тиск насіння чіа потенційно можуть взаємодіяти з ліками від діабету та артеріального тиску.
Насіння льону протипоказане дітям до 3-х років. Потрібно обережно його застосовувати у разі наявності каміння у жовчному міхурі через жовчогінний ефект.

Раніше ми повідомляли, що станеться з організмом, якщо щодня їсти гарбузове насіння.
Читайте також, яке насіння сприяє схудненню та зміцнює кістки.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Instagram-сторінка дієтолога Ольги Безуглої, сайт Тimes of india та Eating Well.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.