В США розкрили подробиці спроб Ірану вплинути на президентські вибори

Пов’язані з Іраном хакерські групи влітку надіслали електронні листи особам з передвиборчого штабу Джо Байдена з уривками непублічного матеріалу кампанії Дональда Трампа. Це відбувалося в рамках спроби Тегерана вплинути на вибори.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Офіс директора національної розвідки США (ODNI).

Американське відомство зазначає, що приблизно через місяць після спільної публічної заяви ODNI, ФБР та Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) про зусилля Тегерану щодо впливу на вибори, розслідувачі «дізналися додаткові подробиці про зусилля Ірану посіяти розбрат і сформувати результати виборів у США».
«Іранські зловмисники наприкінці червня та на початку липня надіслали небажані електронні листи особам, які на той час були пов’язані з кампанією президента Байдена, і містили уривок із викраденого непублічного матеріалу кампанії колишнього президента Трампа як текст в електронних листах», — розповіли в ODNI.
Між тим залишається не ясним, чи відповіли одержувачі на такі повідомлення.
«Крім того, з червня іранські зловмисники продовжували свої зусилля з надсилання викрадених непублічних матеріалів, пов’язаних із кампанією колишнього президента Трампа, до медіа-організацій США», — йдеться в публікації
В спільній заяві ODNI, ФБР та CISA вказується, що ця «зловмисна кібердіяльність є останнім прикладом багатостороннього підходу Ірану, як зазначено у спільній серпневій заяві, спрямованої на розпалювання розбрату та підриву довіри до нашого виборчого процесу».
ФБР в рамках протидії стежило за відповідною діяльністю, а також «контактувало з жертвами та продовжувало розслідувати та збирати інформацію».
«З наближенням листопада іноземні діячі посилюють свою діяльність щодо впливу на вибори», — звернули увагу в Бюро, розвідці та організації з кібербезпеки.
Також в ФБР заявляють, що Росія, Іран та Китай намагаються «певною мірою загострити розбіжності в американському суспільстві заради власної вигоди», і ці країни «вважають періоди виборів моментами вразливості».
Так, наголошується в спільній заяві ODNI, ФБР та CISA, зусилля цих чи інших іноземних діячів щодо підриву американських демократичних інститутів «є прямою загрозою» для країни, і Штати не «не будуть терпіти».
Що передувало
Нагадаємо, у серпні США звинуватили Іран у кіберопераціях проти кампаній обох кандидатів у президенти та в операціях впливу на американську громадськість, спрямованих на розпалювання політичної ворожнечі.
Також повідомлялося, що 11 серпня у штабі Трампа заявили, що їхні комп’ютери були зламані.
Додамо, у звіті Google від 13 червня йдеться, що Іран у рамках тривалої фішингової атаки атакував близько десятка людей, пов’язаних і Байденом, Гарріс та Трампом.
Пізніше стало відомо, що ФБР проводить розслідування щодо зламування хакерами виборчих штабів кандидатів у президенти США.
А 13 вересня західні ЗМІ повідомили, що США готують кримінальні звинувачення у зв’язку з хакерською атакою Ірану на штаб Трампа.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.