«Росатом» забезпечує додаткові доходи для РФ через «дочку» у Нідерландах, — NOS

«Росатом» за допомогою дочірньої компанії в Нідерландах регулярно забезпечує додатковий дохід до російського бюджету, зокрема під час війни в Україні.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на видання NOS.

Згідно з річним звітом дочірньої компанії «Росатома» в Нідерландах Uranium One, прибуток від діяльності цієї компанії йде в російський бюджет і становить сотні мільйонів євро.
Таким чином, Росія має вигоду від залежності Європи від російського уранового сектора, у тому числі під час загарбницької війни РФ в Україні. Через цю залежність західні уряди поки що не наважуються вводити санкції проти «Росатому».
У виданні уточнили, що через компанію Uranium One «Росатом» займається видобутком сировини у Казахстані та Танзанії. Звідти виторг надходить до Нідерландів, а далі до російського бюджету.
У 2022 році голландська компанія отримала прибуток у розмірі 220 млн євро. Десятки мільйонів були передані материнської компанії у Росії. Значну частку прибутку забезпечує також торгівля ураном та інша діяльність.
Також NOS пише, що у 2022 році «Росатом» заплатив до бюджету РФ податки у розмірі 3,1 млрд євро.

Що відомо про «Росатом»
«Росатом» — є російським державним холдингом, який об’єднує понад 400 підприємств атомної галузі.
До його складу входять: усі цивільні атомні компанії РФ, підприємства ядерного збройового комплексу, науково-дослідні організації та атомний криголамний флот. Крім того, «Росатом» управляє атомними електростанціями Росії, зокрема й окупованою Запорізькою АЕС.
Раніше РБК-Україна писало, що за словами міністра енергетики України Германа Галущенка, що санкції проти «Росатому» зробили б істотний вплив на Росію.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.