Стоматологія в особистостях: усі лікарі, які зустрінуть вас у клініці

Ви досі не знайомилися зі стоматологією досить близько, і кожен лікар у клініці для вас «дантист» та «зубник»? Настав час дізнатися докладніше, до якого фахівця здатна привести стоматологічна проблема, і як він зможе вам допомогти.

Ви регулярно відвідуєте свого лікаря, але зіткнулися з необхідністю відвідати вузького фахівця? А може, ви просто зацікавилися тим, чим відрізняються стоматологічні спеціальності? У будь-якому випадку, наша стаття готова познайомити вас із професіоналами, з яких і складається сучасна стоматологія.

Лікування зубів – терапевти

Саме до такого стоматолога ви приходите на первинний прийом, і саме він зустрічає вас під час регулярних оглядів. Терапевт може займатися:

  • встановленням пломб;
  • лікуванням кореневих каналів;
  • професійним чищенням;
  • встановленням первинних діагнозів.

Завдяки лікуючому стоматологу відвідування вузького фахівця часто стає недоцільним: більшість проблем можна вирішити саме на прийомі в стоматолога загальної практики.

Вирівнювання зубів – ортодонти

Неправильний прикус може принести чимало неприємностей, і не лише естетичних. Неналежне змикання зубних рядів призводить до швидкого стирання скронево-нижньощелепного суглоба, проблем із ШКТ через неякісне пережовування їжі й навіть до неправильної постави. Про таку психологічну проблему, як низька самооцінка, також важливо згадати.

З усім цим допомагає впоратися ортодонт, правильно встановлюючи сучасні високотехнологічні системи для вирівнювання зубів: брекети чи елайнери. Звернутися до фахівця можна в будь-якому віці: і дитячому, і дорослому.

Робота з внутрішніми структурами зуба – ендодонтисти

Ендодонтист працює з пульпою й кореневими каналами, а також оточуючими тканинами зуба. Саме ці фахівці проводять спеціальні зубозберігаючі операції, що дозволяють позбутися інфікованого нерва або половини кореня зуба, але залишивши зубну одиницю функціональною.

Операційні втручання – стоматологи-хірурги

Щелепно-лицьові хірурги спеціалізуються на травмах ротової порожнини та навколишніх зон. Саме вони виконують усі види операцій: від простого видалення до складних щелепних втручань.

Створення штучних зубів – протезисти

Протезист спеціалізується на розробці та встановленні штучних зубних одиниць:

  • коронок;
  • мостоподібних конструкцій;
  • знімних та незнімних масивних протезів на частину щелепи або на всю щелепу.

Такий фахівець має вміти моделювати майбутній результат у цифровому форматі, правильно знімати зліпки та встановлювати протези для індивідуального пацієнта.

Лікування дитячих щелеп – дитячий стоматолог

Дітьми фахівець цього профілю вважає не лише малюків із молочними зубами чи без них. Його пацієнти – люди віком від 0 до 18 років. Дитячий стоматолог вирішує проблеми з захворюваннями та аномаліями молочних зубів та піклується про правильний та здоровий розвиток корінних одиниць.

Лікування ясен – пародонтологи

Тканини навколо зубів потребують такої ж уваги, як і самі зубні одиниці. В них часто можуть розмножуватися бактерії, викликаючи появу кіст і поширення карієсу. Нерідко пацієнти стикаються з кровоточивістю, а при видаленні зубів – із втратою кісткової маси в ділянці лунки. З усіма цими проблемами допомагає впоратися фахівець-пародонтолог.

Апаратна діагностика – радіологи

Радіологічні дослідження дозволяють детально розглянути всю щелепу й кожен її конкретний елемент. Стоматологи-радіологи проводять комп’ютерні томографії (КТ) та рентгенологічні дослідження, та видають пацієнтам готові знімки на плівці або в цифровому форматі для подальшої консультації з вузькими фахівцями.

Всі ці стоматологи – досвідчені, кваліфіковані та привітні – зустрінуть вас у стоматологічній клініці Осадчого. Впевнено записуйтеся на прийом, щоб довірити здоров’я усієї ротової порожнини справжнім фахівцям.