Як правильно використовувати духовку: практичні рекомендації

Ви часто стикаєтесь з ситуацією, коли приготована страва з духовки зовсім не відповідає бажаним очікуванням? Справа може бути не лише в неправильному підборі інгредієнтів, а й у помилках в користуванні газовою або електричною духовою шафою.

Як правильно використовувати духовку: практичні рекомендації

Ви часто стикаєтесь з ситуацією, коли приготована страва з духовки зовсім не відповідає бажаним очікуванням? Справа може бути не лише в неправильному підборі інгредієнтів, а й у помилках в користуванні газовою або електричною духовою шафою.

Загальні рекомендації

Незалежно від того, яка у вас модель духовки, є універсальні правила експлуатації цих приладів.

Підготовка

Перш ніж включити прилад, необхідно переконатися, що у його внутрішньому корпусі нічого не знаходиться. Дехто любить зберігати в ньому різне кухонне приладдя: кастрюлі, сковорідки, дечки.

Вибираємо оптимальний рівень випічки

Для цього всередині духовки передбачені пази та решітка. Як правило, більшість моделей духових шаф мають три рівні:

  • верхній — забезпечує страві рум’яну скринку;
  • нижній — передбачає інтенсивне нагрівання нижньої частини продукту. Характерно, що нижній ТЕН майже завжди більш потужний, ніж верхній. Тому на нижньому рівні рекомендується готувати рагу, супи, юшки ті іншу печеню з рідкою або напіврідкою консистенцією;
  • середній — найбільш універсальний варіант, який підходить для приготування більшості страв. Завдяки тому, що гаряче повітря однаково розподіляється зверху і знизу корпусу, інгредієнти запікаються максимально рівномірно.

Рекомендація! Для м’ясних, рибних страв та здоби краще обрати два режими випікання: спочатку на високій температурі, під кінець приготування — на мінімальній.

Ємність для духовки

На сайті інтернет-магазина Алло є широкий вибір різноманітного посуду, який призначений для використання в духових шафах. Якщо ви тільки плануєте купити духовку, одразу придивіться й до аксесуарів. Замовити все разом буде вигідніше.

Серед ємностей, які найчастіше використовуються для духових шаф, найбільшою популярністю користуються деко, керамічні та глиняні форми, скляні ємності. Найсмачніше рагу вийде у глиняному посуді, а для випічки здоби зручно використовувати деко з антипригарним покриттям.

Додатково інгредієнти можна загортати в спеціальні рукави, виготовлені з особливого термостійкого поліетилену, або харчову фольгу. В таких матеріалах продукт зберігає максимальну кількість корисних речовин, а час його приготування значно скорочується.

Важливо! Більшість користувачів не знають, що чорне деко, яке йде у комплектації до кожної духовки, призначене для збору залишків жиру, а не для запікання. 

Дотримання правил випікання

У процесі роботи духовки не варто занадто часто відкривати дверцята — потік холодного повітря, яке буде поступати всередину шафи, може зіпсувати страву. Особливо це стосується випічки. Для спостереження за приготуванням передбачене спеціальне оглядове віконце, а деякі моделі духовок передбачають додаткову підсвітку.

Дві складові ідеальної страви — перевірена рецептура та доскональне володіння правилами експлуатації духовки.