В Запоріжжі успішно реалізували культурно-історичний проєкт «Жива історія»

В 2021 році запорізька радіостанція «Люкс ФМ» разом із Запорізьким туристичним інформаційним центром та Департамент культури та інформаційної політики ЗОДА створили мультимедійний проєкт про унікальні будівлі міста Запоріжжя. Він був профінансований Українським культурним фондом.

Завдяки проєкту «Жива історія» запоріжці та гості міста зможуть дізнатися історію визначних архітектурних пам’яток Запоріжжя. Біля кожного з культурно-історичних об’єктів встановлені інформаційні таблички, оснащені QR- кодами. Кожен може їх просканувати, перейти на сайт проєкту та дізнатися більше про кожен з об’єктів в аудіо- та текстовому форматі. У вільному доступі забезпечений переклад українською та англійською мовою на таких платформах, як Spotify, SoundCloud, Google, Apple Podcasts. Окрім аудіогідів, в рамках проєкту «Жива історія» створено радіопрограми про культурно-історичні будівлі міста Запоріжжя. Вони транслюються на радіостанції «Люкс ФМ» в Запоріжжі та Запорізькому регіоні.

Інформаційні таблички встановлені біля 16 архітектурних об’єктів Запоріжжя: Олександрівське механічне училище, Синагога кравців, Млин Нібура, Будинок школи для дівчаток, Прибутковий будинок А.Є. Ріхтера з аптекою, Прибутковий будинок О.Мінаєва, Прибутковий будинок Когана П.А., Будинок купця Захар’їна П.Л., Будинок-башта коксохімзаводу, Будинок-вставки Лаврова, Центральна хоральна синагога, Прибутковий будинок Куржупова, Будинок Хазана, Садиба Т.Г. Рош, Квартал-комуна, Амбулаторне містечко.

«Розвитку культури в регіоні та зниження рівня упередженості мешканців міста щодо його історії та архітектури дуже важливі. Самоусвідомлення жителів регіону, повага до культурної спадщини завдяки створенню та поширенню якісного українського регіонального аудіо продукту про історичні та культурні об’єкти регіону впливає на життя людей у цьому місті. Коли людина знає історію своєї родини, міста, поважає культуру та традиції – вони буде любити рідний край, захищати його та цінувати. Я сподіваюсь, що проєкт допоможе нам зберегти унікальні історичні об’єкти в місті Запоріжжі», — заявив один із експертів проєкту, активіст, Роман Акбаш.

Аудиторією проєкту «Жива історія» є мешканці Запоріжжя та області, які слухають радіо та є користувачами соцмереж. Усі охочі можуть не залежно від погодних умов побувати на віртуальній екскурсії, дізнатись нове та цікаве про своє рідне місто. Це спонукатиме людей гуляти вулицями міст,  та вже іншим поглядом дивитись на знайомі будівлі. Такі віртуальні прогулянки можуть складатися у реальні маршрути прогулянок Запоріжжям, аби зануритись в історію пам’яток. Аудіогід корисний не тільки туристам та жителям міста. Він матиме суттєве значення для людей з інвалідністю. Адже інформація викладена також і в аудіо форматі.

В проєкті були залучені історики, журналісти, перекладачі, дизайнери, диктори та інші. Його виконано колективом ДП ТРК «Класик» (радіо «Люкс ФМ) за підтримки Українського культурного фонду, Запорізького обласного департаменту культури, Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради. Партнерами проекту стали: інформаційний сайт www.inform.zp.ua та громадська організації «Демократичні ініціативи 2002».

«Проект «Жива історія» насправді «оживив» історичні будівлі Запоріжжя та привернув увагу до культурної складової міста — розповідає керівник проекту Максим Бринза. — Тепер, усі охочі зможуть дізнатися про історію Запоріжжя та українську культуру. Інформація представлена українською та англійською мовами і зберігатиметься у вільному доступі на онлайн платформах.