В Запорожской области военные устроили травлю сослуживцу из-за его ориентации

23-летний Влад Матвеев 2,5 года проходит службу в Вооруженных силах Украины по контракту. В середине ноября вспыхнул скандал из-за нетрадиционной сексуальной ориентации Влада.

Правозащитники сообщают: травля началась 14 ноября, когда Влад был на боевом дежурстве в Запорожской области.

“14 листопада один зі співслужбовців двічі попросив у нього телефон, аби зателефонувати рідним. Невдовзі Влада покликали до кімнати, де знаходились шестеро його кривдників: вони показали фото, вкрадені із пристроюі, та скріншоти листувань, з яких було зрозуміло, що він – гей”, – пишет сайт ZMINA.

Вскоре Влада ожидал разговор с шестью “зачинщиками” – у контрактника, во избежание разглашения указанных данных, требовали “откупиться”.

«Для того, щоб його відпустили, та щоб, як розповів Влад, виграти час, він запропонував купити декілька блоків сигарет строковикам. Коли солдати не погодились та почали вимагати горілку та “накрити поляну”, контрактник звернувся до командування». 

Начальник штаба приказал забрать телефоны у тех, кто устроил травлю. Однако командир батареи, после отъезда начальства, отдал мобильные назад.

“Після цього шестеро строковиків з моєї батареї назвали мене п*дором на вечірній перевірці перед усім дивізіоном, а наступного дня – на ранковому шикуванні”, – рассказывает Влад.

Влад Матвеев написал рапорт о буллинге, общался с представителями Военной службы правопорядка – но к сдвигам в расследовании это не привело. Его комбат заявил, что присутствие в армии людей с ЛГБТ-ориентацией неприемлемо.

20 ноября об этом случае на своей странице в Facebook сообщила омбудсмен Людмила Денисова. Она просила у Министра обороны взять ситуацию под свой контроль и написала, что ВСУ – не место для дискриминации.

«Звертаюся до Міністра оборони України з проханням взяти під особистий контроль питання щодо здійснення службового розслідування за вказаним інцидентом, в тому числі щодо дій командира батальйону, та вжиття заходів з метою недопущення дискримінації, зокрема за ознакою сексуальної орієнтації, в Збройних Силах України».

Влад Матвеев сообщил журналистам о пережитом им стрессе.

“Хлопець розповідає, що пережив сильний стрес не лише через саму ситуацію із цькуванням, а й через те що після розголосу в ЗМІ, про це дізналася його мама та брат. Зараз Влад намагається владнати свій нервовий стан і наполягає, що булери повинні понести покарання. Хлопець також прагне, щоб подібні випадки не траплялися з іншими військовослужбовцями”, – сообщает сайт “Суспільне”.

Для начала “контрактника” отселили от тех, кто его травил. Потом перевели в Одессу – в другое подразделение. С пострадавшим от буллинга работают военные психологи.

Источник