Магніт для всієї України: на Хортиці відбудеться унікальний фестиваль «Запорозький Спас»

У ці вихідні, 28-30 серпня, на території Кінного театру «Запорізькі козаки» (острів Хортиця) відбудеться Міжнародний фестиваль національних воїнських та традиційних культур «Запорозький Спас» імені Анатолія Єрмака.

Унікальний захід проходить за підтримки депутата Запорізької обласної ради Юрія Ружина. Сьогодні, 26 серпня, в облдержадміністрації відбулася прес-конференція за участі організаторів щорічного фестивалю. Зазначимо, цього року «Запорозькому Спасу» виповниться 24 роки, захід пройде на відкритому повітрі, з дотриманням всіх карантинних заходів. До участі у феєричному заході запрошують усіх бажаючих.

Як розповів президент громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула, масштабне дійство змусить жителів та гостей міста поринути в історичні часи зародження козацьких бойових традицій в нашому краї.

Олександр Притула

— «Запорозький Спас» — це дійство, яке синергує зусилля всіх небайдужих людей. 24-й рік поспіль в Запоріжжі на серпневі свята Спаса збираються представники українських національних бойових мистецтв, а також національних бойових мистецтв світу, щоб показати своє уміння, презентувати себе на святій Хортиці та заявити, що у нас існує бойова культура українського народу. Це найстаріший фестиваль в Україні, який торкається бойової культури і взагалі фестивалів. Захід дуже важливий для розвитку туризму, оскільки він піднімає авторитет нашого краю. Фестиваль «Запорозький Спас» дуже люблять запоріжці, він є своєрідним магнітом для всієї України та іноземців, — підкреслив організатор фестивалю, президент громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула.

Зазаначимо, під час заходу буде представлено блок національних бойових мистецтв та видів боротьби (30 видів); планери народних майстрів вишиванок, хенд-мейду та ковальського мистецтва; концерт за участю кобзарів, народних колективів та талановитих співаків. В рамках заходу відбудуться турніри історичного та козацького фехтування, змагання з традиційних видів боротьби на поясах, навхрест, штовхач – Котигорошко, тягнути бука та ін. Родзинкою дійства стане чемпіонат України з боїв «Лава на лаву», відкриті Всеукраїнські ігри з видів спорту, заснованих на етнічних традиціях.

Організатори обіцяють, що цьогорічний фестиваль вразить гостей автентичною атмосферою та принесе незабутні спогади і враження! Урочисте відкриття пройде 29 серпня о 12:00 годині в Кінному театрі «Запорізькі козаки».

Повна програма фестивалю:

28 серпня:
10.00 – 11.00 вшанування Святослава Хороброго ( Вознесенівський парк )
13.00 — 16.00  — Науково-практична конференція “Українські національні бойові мистецтва. Проблеми і перспективи розвитку”. Круглий стіл. Козацький ліцей.
16.00-18.00 — Реєстрація команд змагань з боїв «Лава на Лаву». Козацький ліцей. Кінний театр, о. Хортиця. Змагання з грузинської національної боротьби Чідаоба.

29 серпня:
8.00-9.00 мандатна комісія змагань з боїв «Лава на Лаву»
9.30-11.30 відбіркові поєдинки з боїв «Лава на Лаву».
12.00 – 12.40 – урочисте відкриття фестивалю
13-00 – 15.00 – півфінальні, фінальні поєдинки з боїв «Лава на Лаву»
15.30 – 16.00 – нагородження переможців змагань.
12.00 – 18.00 — Виставка виробів народних майстрів хенд-мейку, національних вишивок та ін.;

  • Пленер ковальського мистецтва;
  • Майстер-класи майстрів народного мистецтва;
  • Майстер-класи з національних бойових мистецтв. Презентації шкіл і напрямків: Спас, Бойовий Гопак, Рукопаш Гопак, козацький двобій, метання ножа і сокири, стрільба з лука, гирьовий спорт, шабельний бій, кінний герць, козацькі танці та ін.
  • Виступи кобзарів, народні колективи, танцювальні колективи.

16.00– 17.00 майстер-класи національних бойових мистецтв та видів боротьби;
17.00 — 19.30  Гала-концерт фестивалю;

30 серпня:
11.00 —  13.00 — о. Хортиця. с. Протовче. Урочисте закриття ХХІV Міжнародного фестивалю «Запорозький Спас», відкриття ХХV Міжнародного фестивалю «Запорозький Спас» імені Анатолія Єрмака. Козацьке Коло.