Запорізькі волонтери закликають здавати кров в обллікарні заради порятунку оточуючих

Напередодні Всесвітнього дня донора крові, який відзначають щорічно 14 червня, представники «Української Волонтерської Служби» об’єднали зусилля для того, щоб допомогти людям. Волонтери організували акцію під гаслом «Здай кров — врятуй життя». Вона проходить в 7 містах України, долучитись може кожен бажаючий.

Для багатьох бути донором — це добровільна, почесна справа, тому донорство символізує ідею безкорисливої допомоги оточуючим. Одні здають кров регулярно, інші — роблять це вперше. Що ж спонукає до цього запорожців?

Як розповіла Єлизавета, членкиня «Української Волонтерської Служби», до них звернулася студентка Запорізького національного університету Олена з проханням допомогти її мамі, якій діагностували онкозахворювання. Саме це й підштовхнуло волонтерів до проведення благодійної акції, мета якої — показати людям, що здавати кров — не страшно, а необхідно. По деяк саме ваша кров може врятувати життя іншого.

— Я ніколи не замислювалася щодо того, як відбувається процес забору крові, і не розуміла, наскільки це важливо для життя людей. Наприклад, тільки моїй мамі щодня необхідно 12 порцій донорської крові. А для того, щоб купити кров, необхідна велика сума, якої моя сім’я в умовах карантину не мала. Я здавала кров вперше. Було трохи страшно, але я розумію, що це життєво необхідна процедура, — поділилася Олена. 

Як пояснив в. о. завідувача відділення трансфузіології Запорізької обласної клінічної лікарні В’ячеслав Бахарєв, донорство крові — це одна з найважливіших частин системи охорони здоров’я будь-якої країни, без винятку. Адже потреба в переливанні крові жителям будь-якого віку виникає щодня.

— Здавати кров — це не воля розуму, а веління серця. Я закликаю до цього всіх здорових людей, тому що ніколи не знаєш, коли переливання крові знадобиться саме тобі, — підсумував В’ячеслав Бахарєв.

Нагадуємо, здавати кров в період пандемії COVID-19 безпечно. Більш того, в ситуації, що склалася, потреба в донорах крові зросла в рази.

Перед процедурою потенційний донор проходить обстеження. Якщо результати в межах норми й відсутні супутні захворювання, його буде допущено до процедури кроводачі.

Загальні правила з підготовки до досліджень.

Бажано:

— здавати кров вранці, напередодні уникати харчових перевантажень;

— при прийомі лікарських засобів проконсультуватися з лікарем про доцільність проведеного дослідження в даний період;

— дотримуватися однакових умов при проведенні повторних досліджень (в одній лабораторії, в однаковий час доби й т.д.).

Виключити:

— прийом алкоголю напередодні дослідження;

— куріння мінімум за 2 години до дослідження;

— здачу біоматеріалу після проведення інструментальних досліджень (УЗД, рентгенографія і т.д.), фізіотерапевтичних процедур, фізичних і емоційних перевантажень.

Фахівці Запорізької обласної клінічної лікарні піклуються про своїх пацієнтів та роблять усе задля того, щоб процес забору крові завдав якнайменше дискомфорту донорам. 

Двері нашої лікарні відкриті щодня з 9.00 до 13.00 (вихідні дні — субота, неділя).

Звертайтеся у відділенні трансфузіології (будівля поліклініки, 1 поверх). При собі обов’язково потрібно мати документ, що посвідчує особу.

Довідкова інформація та запис за телефонами: (061) 76-63-215 або 76-63-532.