Известный украинский экономист и политик дал лекцию для запорожских студентов

Відомий український економіст і політик, голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк сьогодні, 28 вересня зустрівся з студентами кількох факультетів економічного напрямку Запорізького національного технічного університету, та прочитав їм лекцію.

Втім, сам Віктор Галасюк каже, що зустріч вийшла далеко за рамки звичайної лекції, та стала відвертим спілкуванням на гарячі теми економіки. Студенти мали змогу отримати інформацію про стан української економіки з перших рук, та активно обговорити з найкомпетентнішою в цій сфері людиною можливості виходу зі становища, в якому опинилася наша країна.

Кореспондент порталу «Вместе» поспілкувався зі столичним гостем та задав йому кілька запитань.

— Вікторе Валерійовичу, як вам запорізькі студенти? Про що ви з ними говорили?

— Я прочитав економічну лекцію «Україна: від занепаду до процвітання» для студентів-економістів Запорізького національного технічного університету. Студенти надзвичайно активні і зацікавлені. Ми відверто говорили про економічне становище, в якому Україна знаходиться, про причини, і про те, як Україні перейти з клубу економічних аутсайдерів до клубу переможців, і стати Європою не тільки цивілізаційно і географічно, а й економічно. Це була не тільки лекція, а й відверта дискусія. Мені цікаво було почути думки молодих людей, і поділитись з ними об’єктивною інформацією, бо в підручниках вони такого не прочитають.

— Що треба зробити, щоб потім ці студенти не їхали з Запоріжжя? Наразі дуже багато людей, стаючи спеціалістами, полишають не тільки місто, а й свою країну та їдуть шукати кращого життя за кордон.

— Таке відбувається через помилкову економічну політику, яка перетворює Україну на сировинну колонію і постачальника талановитих кадрів для інших країн. Причому не тільки мізків, але й робочих рук. Україні потрібна смілива і дуже потужна політика реіндустріалізації, розвитку інновацій, залучення інвестицій і створення нових робочих місць. На це мають бути кинуті всі зусилля. Це має бути державним пріоритетом номер один. Це, до речі, те, що робить наша команда Радикальної партії не тільки в Запоріжжі, але й по всій Україні. Треба приймати закони, які роблять міцнішою українську промисловість, які захищають українського виробника, створюють робочі місця і дають життєву перспективу випускникам. Бо безробіття серед молоді є найбільшим і перевищує 20 відсотків. Виправити ситуацію можна тільки через масштабний розвиток промисловості, через допомогу українським виробникам вигравати на закордонних ринках, і купувати українську продукцію всередині країни, а не робити таку дурню, як це роблять у Києві, коли купують трамваї польського виробництва, замість того, щоб купувати запорізькі, львівські чи дніпровські трамваї, які точно є не гіршими та значно дешевшими.

Я думаю, проблема, з одного боку – в недосконалості законодавства, а з другого – ті, хто купують за кордоном, як кажуть українські виробники, коли питаєш, чому в них не купують – тому що за кордоном легше ховати відкати. Тому й не купують у свого виробника, де прозора собівартість, де чітко видно, скільки коштів куди піде – на матеріали, на зарплату, на податки, і так далі.

Ми з Олегом Ляшком започаткуємо законодавчу ініціативу «Купуй українське – плати українцям», яка має поставити крапку на цій антидержавній політиці. Ми зробимо так, що ті виробники, які використовують українську сировину, українську працю, кредити і так далі – для них буде рахуватися коефіцієнт локалізації: чим він вищий – тим вище для них цінова перевага. Тобто вигідніше країні буде купити продукт на 10% дорожче повністю українського виробництва, ніж купити на 10% дешевше закордонне. Бо коли ми купуємо своє – ми розвиваємо промисловість, ми даємо своїм співвітчизникам роботу та життєву перспективу. Їм не треба платити допомогу по безробіттю, ми не маємо шалеої еміграції, і так далі. Тому ми повинні зробити цей фазовий перехід від того, що ми сьогодні сировинна колонія, набираємо закордонні кредити і експортуємо людей – до того, щоб стати потужним виробником, інноватором і жити за рахунок власного виробництва і промисловості, а не за рахунок закордонних подачок.

— Що б ви могли побажати запорізьким студентам?

— Хочу побажати, по-перше, використати той час, який у них є, щоб розширити свої можливості в житті. Досконало вивчити англійську мову, досконало оволодіти своєю професією. Бути дуже уважними до своїх викладачів. Якомога раніше починати працювати, щоб здобути практичний досвід. Це все принесе свої плоди. І дуже раджу, щоб вони мали критичне мислення, не довіряли нікому на слово, перевіряли, опановували суть речей, розуміли причини і наслідки різної економічної політики. І ми спільно з ними будемо робити Україну багатою і заможною.

Довідка «Вместе:  український економіст і політик, народний депутат України (VIII скликання), заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка з економічної політики, Президент Української асоціації Римського клубу, член Національної ради реформ, почесний президент Асоціації «Інноваційний розвиток України» (UAID). Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва. Заступник Голови Української частини Парламентського Комітету Асоціації. Співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки.

Як вже повідомлялось, сьогодні, 28 вересня в Запоріжжі з офіційним візитом перебував лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Він відвідав підприємства «Запоріжсталь» та «Мотор Січ», а також привітав запорізьких вчителів з нагоди Дня учителя та вручив їм премії.