Чи можуть відмовити у відстрочці багатодітному батьку, який живе окремо: пояснення юриста

Багатодітні батьки мають право на відстрочку, якщо неповнолітні діти перебувають на їхньому утриманні. Проте бувають випадки, коли чоловікам відмовляють через те, що вони проживають окремо.
Чи можуть відмовити у відстрочці багатодітному батьку, який не живе разом зі своїми дітьми, у коментарі РБК-Україна пояснив адвокат Дмитро Франчук.

Відстрочка для багатодітного батька: які вимоги закону
До редакції РБК-Україна звернувся киянин, який має трьох неповнолітніх дітей, на яких він сплачує аліменти, але у ТЦК йому відмовляють у відстрочці.
«Маю договір із матір’ю дітей про утримання та аліменти. ТЦК вимагає, аби я ще й проживав з дітьми», — розповів він.
Адвокат Дмитро Франчук вважає, що дії ТЦК не відповідають вимогам закону.
«Відмова ТЦК у наданні відстрочки, яка обґрунтована вимогою проживання з дітьми, на мою думку, є незаконною, оскільки чинне законодавство України не висуває такої вимоги. Але більшість ТЦК посилаються на воєнний стан та перевищують свої повноваження», — зауважує він.
Юрист пояснює, що стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає:
чоловіки, які є батьками трьох або більше неповнолітніх дітей, мають право на відстрочку від мобілізації;
у законі не йдеться про те, що батько повинен обов’язково проживати з дітьми для отримання відстрочки. Важливо лише підтвердити факт біологічного батьківства і наявність трьох неповнолітніх дітей.
Для отримання відстрочки необхідно надати підтверджуючі документи — свідоцтва про народження дітей і документи, що діти є неповнолітніми.
«Договір з матір’ю дітей про утримання та аліменти також є важливим підтвердженням виконання ваших батьківських зобов’язань», — додає адвокат.
Важливі документи, які можуть знадобитися:
копія свідоцтва про народження дітей;
договір про утримання дітей;
квитанції про сплату аліментів;
інші документи, які можуть підтвердити право на відстрочку (наприклад, медичні довідки, якщо є).

Фото: Оформлення документів у ТЦК (facebook.com/Vinobltck)
Що робити, коли багатодітному батьку відмовляють у відстрочці
Дмитро Франчук радить звернутися до керівництва ТЦК.
«Можете подати письмову заяву на ім’я керівника ТЦК з вимогою переглянути рішення про відмову та вказати на невідповідність такої вимоги законодавству. Додайте до заяви копії свідоцтв про народження дітей та договору про аліменти», — каже адвокат.
Також він рекомендує звернутися до омбудсмена, який може допомогти у вирішенні проблеми, коли права були порушені.
«Якщо ТЦК відмовиться виконати ваш запит або не перегляне своє рішення, ви маєте право оскаржити це рішення в суді. У таких випадках суди часто стають на бік громадян, оскільки вимога спільного проживання не передбачена законом», — звертає увагу Дмитро Франчук.
Також варто звернутися до адвоката, який спеціалізується на військовому праві. Фахівець допоможе підготувати необхідні документи та оскаржити неправомірну відмову.

Нагадаємо, ми писали, що у ТЦК пояснили, коли батько трьох дітей не має права на відстрочку. У Полтавському територіальному центрі комплектування серед таких причин називають заборгованість з аліментів та факт, що батько не проживає разом з дітьми.
Також ми розповідали, чи можна подати до суду на ТЦК, якщо людині відмовили у відстрочці.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.