Відновлення здоров’я серця: лікування серцевої недостатності в ЗОКЛ

Серцева недостатність – це захворювання, від якого страждає понад 25 млн людей у світі! Крім того, саме ця патологія є основною причиною смерті та інвалідизації у похилому віці. За словами фахівців Запорізької обласної клінічної лікарні, раннє діагностування та своєчасне лікування можуть значно покращити якість життя пацієнтів і знизити ризик ускладнень.

Загалом, серцева недостатність – це стан, при якому серце не здатне ефективно качати кров. Це призводить до недостатнього постачання кисню до органів і тканин, що своєю чергою негативно відображається на роботі усього організму. Якщо ж не втрутитися в перебіг подій, то на пізніх стадіях порушуються функції всіх систем, що зрештою призводить до поліорганної недостатності та смерті.

ОЗНАКИ ТА СИМПТОМИ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ

Варто зауважити, що на початкових стадіях ця хвороба не має жодних симптомів. Коли ж з’являються перші прояви (зазвичай після серйозного фізичного навантаження), робота серця вже значно порушена.

ДО ОСНОВНИХ СИМПТОМІВ ЗАХВОРЮВАННЯ НАЛЕЖАТЬ НАСТУПНІ ПРОЯВИ:

▪️задишка, яка може виникати як при фізичному навантаженні, так і в стані спокою. Пацієнти також часто відчувають задишку вночі;

▪️ набряки кінцівок та в області живота;

▪️ постійна втома і слабкість, навіть при незначних фізичних навантаженнях;

▪️ прискорене або нерегулярне серцебиття;

▪️ сухий кашель, особливо вночі;

▪️ раптове або невмотивоване збільшення ваги;

▪️ нездатність переносити фізичні навантаження тощо.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ

Зазвичай це захворювання розвивається, як наслідок інших патологій серця та судин. Зокрема, до серцевої недостатності призводять:

  • ішемічна хвороба серця;
  • аритмія;
  • вада серця;
  • міокардит;
  • кардіосклероз;
  • інфаркт міокарда тощо.

Порушувати функцію серця можуть і хронічні захворювання інших систем, таких як цукровий діабет, астма, гіпертиреоз.

Свою ключову родь в розвитку захворювання відіграє і гіпертонія.

ЩО РОБИТИ ПРИ ПІДОЗРІ НА СЕРЦЕВУ НЕДОСТАТНІСТЬ❓

Перш за все при появі зазначених симптомів варто звернутися до кардіолога Запорізької обласної клінічної лікарні. Фахівець збере анамнез, проведе огляд і призначить додаткові обстеження. Серед основних – електрокардіограма (ЕКГ), ультразвукове дослідження серця (ехокардіографія), холтерівське моніторування, аналізи крові та інші методи. При необхідності проводиться доплерографія судин, КТ, МРТ чи рентген грудної клітини тощо.

Залежно від ступеня серцевої недостатності лікар призначить відповідне лікування. На ранніх стадіях – це медикаментозне лікування. На пізніх – хірургічне втручання.

Також важливо дотримуватися здорової дієти, знизити споживання солі, контролювати вагу, уникати стресу і регулярно займатися фізичною активністю під наглядом лікаря.

Пам’ятайте, чим раніше виявлені симптоми і розпочато лікування, тим більше шансів на успішний контроль серцевої недостатності.

Звертайтеся до Запорізької обласної клінічної лікарні вже зараз й будьте здорові!

Кардіологи ЗОКЛ ведуть прийом за адресами:

— вул. Оріхівське шосе, 10;

— вул. Перемоги, 78

Запис на прийом за номерами:

— (066) 146-03-17;

— (068) 812-97-76

Більше інформації про медичну допомогу в стінах ЗОКЛ на наших Інтернет-платформах:

Сайт – https://zokb.org.ua/

Фейсбук – https://www.facebook.com/zokb.official

Інстаграм – https://www.instagram.com/zokb_official