Алієв пояснив важливість транзиту газу з Азербайджану через Україну

Переговори щодо транзиту газу в Європу з Азербайджану через Україну тривають упродовж останніх кількох місяців, переговорні групи докладають великих зусиль щоб досягти результату.
Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його прес-службу.

«Можу сказати, що Росія, Україна та європейські інститути звернулися до нас у зв’язку з продовженням транзиту газу територією України. Кілька місяців ми докладаємо великих зусиль для того, щоб дійти до спільного знаменника», — повідомляє прес-служба президента Азербайджану з посиланням на слова Алієва на ювілейному 50-тому TEHA Forum в італійському Чорноббіо.
Він також підкреслив, що якщо транзит газу зупиниться, а це припаде на грудень, кілька країн Євросоюзу зіткнуться з серйозними труднощами з фізичною доступністю природного газу.
«Ми просто хочемо підтримати ці країни й Україну, тому що якщо транзит газу зупиниться, то газорозподільна система України буде повністю паралізована», — додав він.
За його словами, Азербайджан перебуває в контакті з усіма країнами, і є певний оптимізм і ґрунт для серйозного просування у перемовинах.
«Зараз фактично за посередництвом Азербайджану обидві країни ведуть переговори про продовження транзиту російського газу і постачання азербайджанського газу через Росію та Україну в Європу», — підкреслив Алієв.
Він також додав, що Азербайджан підтримує різнобічні зв’язки з Україною і Росією і вважає відносини з цими країнами «дуже хорошими».
«Ми рішуче підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України та всіх країн. Але водночас ми не були і не будемо частиною антиросійської санкційної кампанії. Думаю, ми можемо відіграти певну роль з урахуванням прагматичності цих відносин», — підсумував він.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.