На кінофестивалі в Канаді хочуть показати фільм «Росіяни на війні». Україна відреагувала

Канаді планує показати на кінофестивалі російський фільм про війну. Україна відреагувала на цей інцидент.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяви речника МЗС України Олега Ніколенка та керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

«Цікаво, чому пропагандистський фільм «Russians at war» взагалі показали на Венеційському кінофестивалі. І чому режисерка Анастасія Трофімова, а також деякі інші діячі російської культури — країни, яка щодня вбиває українців, наших дітей, взагалі можуть працювати у цивілізованому світі. Це ганебно. І такого не має бути. Зупиніть цей абсурд», — наголосив Єрмак
Водночас Ніколенко заявив, що фільм «Russians at War» режисера колишнього документаліста Russia Today Анастасії Трофімової, яка нещодавно кинула виклик російським звірствам у Бучі у своїх заявах у Венеції, навмисно помилково відображає реалії.
«Ми рішуче проти спроби використати Міжнародний кінофестиваль в Торонто TIFF для відбілення злочинів російських солдат в Україні», — додав він.
Речник МВС пояснив, що викладання російських солдат як просто «пішок», а вторгнення Росії в Україну як «нечестиву гру» додає довіри російським пропагандистським наративам, які применшують тяжіння та страждання, спричинені військовими діями Росії.
«Існують тисячі задокументованих випадків, коли російські війська ґвалтують, катують, вбивають та дегуманізують Тим, хто вступає в російську армію, пропонують велику грошову компенсацію або помилування з судимості, і вони приймають це рішення з повним розумінням своїх дій в Україні», — зауважив він.
Ніколенко розповів, що крім іншого, звинувачення ЗМІ у поведінці росіян, які вторглися в Україну, інфантилізує злочинців і позбавляє з них морально-правової відповідальності.
Він зауважив, що фільм «Росіяни на війні» намагається прирівняти агресора і жертву, посилаючись на «людські ціни з обох сторін «яку б «людську ціну» не понесла Росія — це винна Росія.
«Пані Трофімова приєдналася до російського вторгнення, який воює на окупованій Росією українській території, щоб зняти фільм, також грубо порушує українське законодавство. Оскільки кінорежисер не отримала згоди від українського уряду на виїзд на окуповану Росією територію, перетин міжнародно визнаного кордону Україна-Росія був незаконним. Враховуючи дуже обмежений доступ та значний час, який вона провела на передовій, наївно вважати, що російські військові або уряд не були причетні до її подорожі», — підкреслив речник.
Канада виділила гроші на російський фільм
Крім того, Ніколенко наголосив, що Україна вважає дуже актуальним відгукнутися про вимогу Ukrainian Canadian Congress та пояснити те, чому гроші канадських платників податків використовуються для фінансування російської пропаганди, з якою Канада інвестує величезні ресурси на боротьбу.
«На жаль, після тижнів інтенсивного спілкування, старше керівництво фестивалю не продемонструвало готовності вирішити наші проблеми у задовільному вигляді. Ми вважаємо, що показ фільму «Росіяни на війні» російського кінорежисера Анастасії Трофімової є неприпустимим. Безвідповідально дозволити міжнародний кінофестиваль в Торонто використовувати для поширення російської пропаганди», — підсумував він.
Наприкінець Ніколенко закликав фестиваль скасувати показ цього фільму.

Нагадаємо, що це не вперше російські кінострічки з’являються поза територією країни-терориста. Минулого року американська кіноакадемія відмовилась показати відеозвернення президента України Володимира Зеленського під час церемонії Оскару.
Тим часом кінострічка про опозиціонера Олексія Навального отримала статуетку.
Тоді радник голови Офісу президента Михайло Подоляк різко відреагував на маніфест Навального під час церемонії.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.