Головний прокурор МКС вимагає від колегії суддів ухвалити рішення щодо арешту лідерів Ізраїлю

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в п’ятницю закликав суддів «негайно» ухвалити рішення щодо його запиту про ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та інших осіб, пов’язаних із війною Ізраїлю та ХАМАС. Він наполягає, що суд має відповідну юрисдикцію.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP.

«За законом суд має юрисдикцію в цій ситуації», — написав прокурор Карім Хан у 49-сторінковій юридичній записці.
Хан закликав колегію досудових суддів МКС «негайно винести рішення» щодо запитів, які він подав у травні стосовно видачі ордерів на Нетаньягу, його міністра оборони Йоава Галланта та трьох лідерів ХАМАС, двоє з яких наразі вже мертві.
Подана Ханом заява є відповіддю на правові аргументи, викладені десятками країн, науковцями, групами потерпілих і правозахисними групами, які або відхиляли, або підтримували повноваження суду видавати ордери на арешт під час розслідування війни в Газі та нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.
Запит про арешт і реакція влади Ізраїлю та ХАМАС
У травневому запиті про ордери на арешт Хан звинуватив Нетаньяху, Галланта та трьох лідерів ХАМАСу — Єх’ю Сінвара, Мохаммеда Дейфа та Ісмаїла Ханію — у воєнних злочинах і злочинах проти людяності в секторі Газа та Ізраїлі.
Нетаньяху назвав звинувачення прокуратури на свою адресу «ганьбою» та нападом на ізраїльську армію і взагалі весь Ізраїль. Він пообіцяв продовжувати війну проти ХАМАС.
ХАМАС також засудив дії Хана, заявивши, що вимога про арешт його лідерів прирівнює «жертву до ката».
Ізраїль не є членом суду, тому навіть якщо ордери на арешт будуть видані, Нетаньяху та Галлант не стикаються з безпосереднім ризиком судового переслідування. Але загроза арешту може ускладнити поїздки ізраїльських лідерів за кордон.

Позиція США
США не погоджуються з можливим схваленням МКС ордерів на арешт ізраїльських лідерів.
Президент Джо Байден заявив, що між Ізраїлем і ХАМАС «немає жодного еквівалента». Держсекретар Блінкен додав, що рішення суду про арешт може поставити під загрозу зусилля з досягнення угоди про припинення вогню.
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що Конгрес США може застосувати будь-які заходи, включно з санкціями, якщо МКС схвалить видачу ордерів.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.