Запорожские врачи собрали тысячи подписей против реформы скорой помощи (ФОТО)

Врачи скорой помощи Запорожской области направили обращения в адрес Президента Украины Петра Порошенко и Премьер-Министра Владимира Гройсмана о недопустимости внедрения абсолютно неприемлемой для Украины «парамедицинской» системы оказания экстренной медицинской помощи на догоспитальном этапе. Свою позицию медики подкрепили более чем 2,5 тыс. собранных подписей о недопустимости так называемой «медицинской реформы».

— В умовах військових дій на сході України, зубожіння населення  країни, безпідставного скорочення лікувальних закладів через умисне зменшення державних субвенцій та протизаконні нормативно-правові акти такі, як Постанова Кабінету Міністрів України від  25.11.2015 р № 1024 (скорочення ліжкового фонду), незавершеної реформи первинної медико-санітарної допомоги та й взагалі не сформованого інституту сімейного лікаря, відсутності лікарень інтенсивного лікування і відділень невідкладної допомоги в багатопрофільних лікарнях, жахливого стану автомобільних шляхів (а в сільській місцевості повного бездоріжжя), зношеності на 60% санітарного транспорту, абсолютно неприйнятна для нашої держави парамедицина зруйнує роками напрацьовану і дієву систему екстреної медичної допомоги, що неминуче призведе до масових звільнень серед працівників цієї служби.  Також хочемо зазначити, що зі складу бригади ШМД виводяться водії-професіонали, бо медичний технік повинен мати лише просте водійське посвідчення, що призведе до постійного виникнення ДТП за участю бригад ШМД та загрози життю як членів бригади так і пацієнтів.

За багато років працівникам екстреної медичної допомоги, медичній та науковій спільноті вдалося виробити чіткі алгоритми і законодавчу базу для надання екстреної медичної допомоги. Завдяки надбаному досвіду вдається справлятися з цим у межах «золотої години» і рятувати здоров`я і життя людей. Забезпечувати такий високий рівень дозволяє саме наявність у складі бригад екстреної медичної допомоги лікарів і фельдшерів (а також наявність спеціалістів  у бригадах ШМД: кардіологів, неврологів, реаніматологів, педіатрів), які у найкоротший час після раптового погіршення здоров`я чи виникнення критичного стану не тільки встановлюють діагноз, а й негайно починають лікувати пацієнта безпосередньо на місці виклику і під час транспортування його до стаціонару. Вивчивши досвід багатьох країн світу, та зокрема країн Європи (Іспанія, Румунія та ін.) ми побачили, що багато хто не відмовився від комплектації бригад ШМД кваліфікованими лікарями, бо це забезпечує найвищій рівень якості надання допомоги та зберігає життя багатьом пацієнтам.

На теперішній час система екстреної (швидкої) медичної допомоги в Україні – це єдина доступна, дієва та безоплатна система медичної допомоги (наскільки це можливо в умовах постійного недостатнього фінансування) по схемі лікар або фельдшер до пацієнта.

Хоча меж для досконалості немає і робота служби екстреної медичної допомоги, без сумніву, потребує покращення та удосконалення, спроби реформувати її в «парамедичну» є помилковими. Не продумані й не підготовані зміни заради змін лише погіршать якість надання екстреної медичної допомоги, збільшать смертність серед населення і неминуче викличуть нові потужніші хвилі протесту медиків і пацієнтів, право на життя, охорону здоров`я та медичну допомогу яких гарантують статті 3, 27 та 49  Конституції України, — говорится в обращении запорожских медиков к Президенту и Премьеру.

Как сообщалось ранее, врачи скорой помощи со всей Украины, в том числе и Запорожья, собирали многотысячные акции протеста в Киеве. А 15 февраля сотни врачей и фельдшеров прошли маршем по проспекту Соборному, протестуя против министра здравоохранения Ульяны Супрун, которая сообщила о том, что в ближайшее время врачи скорой помощи «уступят место» парамедикам.