Ляшко: Головне у бюджеті — підвищення мінімальної зарплаті

Народний депутат України, лідер опозиційної фракції Радикальної партії Олег Ляшко переконаний: бюджетні кошти мають йти на економічне зростання.

«Дуже важливо, щоб кошти платників податків не розкрадалися, а спрямовувалися на найважливіші напрямки. Зокрема, на дорожнє, житлове будівництво. І ключове для нас у бюджеті — це мінімальна зарплата», — наголосив головний радиал.
За словами Ляшка, анонсоване урядом збільшення мінімалки до 3700 грн є недостатнім. РПЛ вимагає її підвищення до 5000 у цьому році і ще на 1500 грн — в наступному.

«Сьогодні нам розповідають про пенсійну реформу, під виглядом якої намагаються підняти пенсійний вік і стаж, який дає права на отримання пенсій. Але це не вирішить проблеми низьких пенсій. Коли люди отримують мізерну зарплату, то й пенсія буде такою ж», — наголошує Ляшко.

Він стверджує, пенсія буде високою тоді, коли буде високою легальна зарплата. В той же час, за словами головного радикала, сьогодні 300 млрд грн зарплатного фонду знаходиться в тіні. Частково виправити ситуацію допомогло збільшення за ініціативи РПЛ мінімальної зарплати до 3200 грн.

«В результаті того, що ми підняли вдвічі мінімальну зарплату, у нас додатково фонд зарплати — майже 200 млн грн. Додаткові надходження до бюджету Пенсійного фонду 11-12  млрд грн. Це означає, що є можливості вже сьогодні підняти соціальну пенсію, яка складає 947 грн. Є можливість перерахувати пенсію для людей з великим страховим стажем, щоб не було уравніловки», — наголосив Ляшко.

Щоб бізнес мав можливість безболісно підняти зарплати працівникам, РПЛ розробила Антикризовий план, який передбачає:

1. Зробити підключення до енергомереж безкоштовним, щоб зменшити початкові затрати на запуск бізнесу.
2. Прийняти закон про індустріальні парки та звільнити нові підприємства від сплати податків на 5 років.
3. Провести масштабну енергомодернізацію підприємств, щоб знизити витрати на комунальні платежі, за рахунок звільнення від податків імпортного обладнання.
4. Знизити ставки по кредитах для бізнесу з 25 до 10-15%.

«Буде в людей робота і нормальна зарплата — держава тільки виграє!», — резюмував політик.